Българският производител на батерии Monbat очаква да има работещо предприятие за производство на биполярни оловно-киселинни акумулаторни батерии до края на 2023 година или в началото на 2024 година.

Компанията заяви намеренията за изграждане на подобен завод още през 2019 година. Тогава бе обявено, че той ще бъде във Враца, но плановете бяха възпрепятствани от пандемията, предава seenews. Тогава бе съобщено и че планираната инвестиция ще бъде за около 40 милиона лева. Същата година от Monbat заявиха, че са придобили лицензионни права за пълния пакет технологии за биполярни оловни батерии GreenSeal на американската Advanced Battery Concepts.

Според изпълнителния директор на компанията Виктор Спириев се правят изпитания на прототипите, които показват добри резултати.

"Технологията ще помогне за значително намаляване на оловото в батериите, и ще ни даде конкурентно предимство", казва Спириев, цитиран от seenews.

По думите на изпълнителния директопр Monbat обмисля две посоки по отношение на финансирането за реализацията на своя проект за биполярни батерии - да търси подкрепа от ЕС или стратегически инвеститор.

Компанията възнамерява да търси и стратегически инвеститор, за да продължи развитието на проекта си за производство на литиево-йонни батерии, отбеляза Спириев.

Сега Monbat произвежда литиево-йонни батерии, които имат приложение в индустриалния сектор. Към момента компанията е фокусирана основно върху разработването на такива батерии за морския сектор. Българската компания също планира проучване на възможностите за разработване на продукти за съхранение на енергия.

Българската "Монбат" купува тунизийски производител на акумулатори

Българската "Монбат" купува тунизийски производител на акумулатори

Печалбата на дружеството расте със 77% през първите три месеца на годината

Производителят на батерии очаква годишно увеличение от малко над 19% на консолидираната си печалба в края на 2021 г. до 21,9 милиона евро, заяви Спириев. Очакваният ръст за следващата година е за поне 5%.

В края на миналия месец Monbat съобщи, че консолидираната печалба, преди облагане с данъци, се е увеличила със 74% през деветмесечието на 2021, в сравнение със същия период на миналата година, като достига 17,6 милиона лева. Приходите от продажби са нараснали с 20% за периода.

За групата

Monbat е един от водещите европейски производители на батерии. Икономическата група Monbat осъществява дейността си в два основни бизнес сегмента - оловно-кисели батерии и литиево-йонни клетки и системи с висока мощност. У нас Monbat има локации в София, Добрич и Монтана. С присъствие в повече от 70 държави чрез повече от 20 различни приложения и индустрии, икономическата група Monbat е един от устойчиво развиващите се икономически субекти в страната.