Джон Лийхи е може би най-добрият търговец на самолети в света. Той е мениджърът, който отговаря за продажбите на европейския производител на самолети Airbus. От 1994 година досега през ръцете му са минали 14 200 продадени машини или средно по 2 самолета на ден.

Лийхи навърши през август 65 години. Това не му пречи той заедно със своя екип от 500 души носи заслуги за 90% от продажбите на Airbus. Само през тази година той е сключил 875 договора за повече от 100 милиарда долара. Негова е и заслугата европейският производител на самолети да надмине американския Boeing по продажби, разказва Die Welt.

Напук на своите конкуренти, Лийхи вместо да се пенсионира, удължи своя договор. „Джон е уникален, недостижим в нашата индустрия търговец", казва шефът на концерна Том Ендерс пред изданието. „Щастлив съм да потвърдя, че той ще остане още няколко години при нас", казва още той.

Самият Лийхи казва, че ще остане толкова дълго в компанията, колкото му позволява здравето. „Сега съм в Лос Анджелис, след като през нощта дойдох от Китай, а през тази нощ заминавам за Вашингтон. 72 часа по-късно ще съм Тулуза", казва той, отбелязвайки, че като по-млад тези дълги пътувания не са го притеснявали. Лийхи пътува повече от 200 дни в годината по света, казва познавач на бранша. „Не мога да ги преброя", отговаря сам Лийхи.

Този труд обаче се отплаща. През 1994 година, когато оглавява продажбите на Airbus, компанията държи едва 18% пазарен дял. В последните години нещата се изравниха и тя държи 50 на 50 от пазара с Boeing. При някои малки модели дори европейците изпреварват американците със съотношение 60 на 40.

За Джон Лийхи това е най-големият му успех - да изравни силите на Airbus с тези на Boeing. А неговият наследник - да ги промени в полза на европейския концерн.