Китайската компания за недвижими имоти Country Garden е изправен пред производство по несъстоятелност в Хонконг, след като кредитната компания Ever Credit е подала официална молба в местен съд, съобщават световните агенции.

Причина за процедурата е невърнато задължение в размер на 1,6 млрд. хонконгски долара (около $204,4 млн.), върху което има начислени и лихви.

 Country Garden или следващият гигант в сферата на недвижимите имоти в Китай, който може да фалира

Кой е следващият гигант в сферата на недвижимите имоти в Китай, който може да фалира

В края на март тази година стана ясно, че китайската строителна компания Country Garden е приключила 2022 година с нетна загуба

Country Garden ще оспорят в съда искането за обявяване във фалит, става ясно от официално съобщение. Пазарът, обаче, беше категоричен в оценката си на ситуацията и акциите на компанията поевтиняха с 12,5%.

Country Garden мина на косъм от фалита. Засега

Най-големият строителен предприемач в Китай мина на косъм от фалита. Засега

Значението на компанията в икономиката на Китай е голямо

Това е пореден неприятен сюжет в китайския имотен сектор. Бавното възстановяване след противоепидемичните мерки и раздуването на някои от големите играчи в най-разнообразни бизнеси се превърнаха във взривоопасна комбинация, която може да нокаутира китайската икономика и да създаде проблеми с глобален мащаб.

Съд изпрати Evergrande в ликвидация

Съд изпрати в ликвидация китайски имотен гигант с $300 милиарда дългове

Това вероятно ще има тежки ефекти върху цялата икономика на страната

В края на януари отново съд в Хонконг даде началото на процедура по несъстоятелност на друг гигант от сферата на недвижимите имоти - Evergrande Group.