Най-задлъжнелият стротелен предприемач - китайската компания Evergrande веротно има компания, що се отнася до ситуацията, в която се намира в момента. По-малко от две седмици след като китайският конгломерат за недвижими имоти Evergrande подаде молба за защита от фалит по глава 15 в Ню Йорк, неговият конкурент Country Garden вероятно е ще направи същото, пише Forbes.

Country Garden е най-големият предприемач в сектора на недвижимите имоти в Китай по отношение на продажбите, но този факт не означава, че не може да стане следващата жертва на дълговата криза в Китай.

Според една от новинарските агенции в Китай Caixin Global Country Garden може да не е готова да изпълни задълженията си по облигациите си следващия месец. Country Garden има три облигации с падеж или с пут опция (дава право, но не и задължение, на притежателя си да продаде даден актив на предварително фиксирана цена и дата), започвайки през септември. Те имат комбиниран баланс от 7,3 милиарда ренминби (близо 1 милиард долара). Според Caixin компанията се стреми да осигури средства.

В края на март тази година стана ясно, че китайската строителна компания Country Garden е приключила 2022 година с нетна загуба - за първи път от повече от 10 години.

Нетната загуба на компанията през 2022 г. възлиза на 6,05 милиарда юана (878,5 милиона долара), при 26,8 милиарда юана брутна печалба за предходната година. Коригираната нетна печалба за 2021 г., обаче спада около 10 пъти, до 2,61 милиарда юана.

Да изгубиш 84% от състоянието си: Някога най-богата жена в Азия обедня с $28,6 милиарда от юни 2021-а насам

Да изгубиш 84% от състоянието си: Някога най-богата жена в Азия обедня с $28,6 милиарда от юни 2021-а насам

Причината е, че най-големият строителен предприемач в Китай Country Garden е затънал в дългова криза

През юли компанията отчете продажби от 128,76 милиарда юана - 17,8 милиарда долара, през първите шест месеца на годината, което представлява 30% спад в сравнение със същия период на миналата година.

Всъщност славните години за имотният гигант постепенно отминават след 2007 година. Пазарната капитализацията на компанията постепенно се свива.

Ян Гуоцян основава Country Garden през 1992 г. в провинция Гуангдонг. Компанията започва от нулата - преди това основателят й е работил като работник и на строителни обекти.

През 2005 г. Янг прехвърля дяловете си в Country Garden Holdings Company Limited на дъщеря си Янг Хуейан. На 20 април 2007 г. Country Garden е листната на Хонконгската фондова борса, а през октомври 2007 г. Хуейан беше обявена за най-богатата жена в Азия от списание Forbes с нетно състояние от 16 милиарда щатски долара.

През 2014 г. Country Garden беше класиран като 6-ти най-голям строителен предприемач в Китай по приходи от продажби.

Някога най-богата жена в Азия Янг Хуейан, която поема поста на председател на Country Garden от баща си през 2007 година, е загубила по-голям дял от богатството си от всеки милиардер от юни 2021 г. насам. Причината е, че най-големият строителен предприемач в страната е затънал в дългова криза.

От юни 2021 г. нетното богатство на Янг се е сринало с 84%, в цифри това число е 28,6 милиарда долара.