Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на голямата закъсала китайска инвестиционна компания Evergrande Group, съобщават световните агенции. Решението вероятно ще има тежък икономически ефект върху страната, чието ръководство се опитва да овладее задълбочаващата се криза в сектора на надвижимостите.

Мотивът на магистратите е, че най-голямата имотна компания в света - с активи за над 240 млрд. долара, не е представила детайлен план за преструктуриране цели две години, след неизпълнено задължение за плащане по облигации. "Време е съдът да каже "Достатъчно", заяви съдия Линда Чан.

Затъналата в дългове Evergrande загуби $2,4 милиарда от стойността си

Най-задлъжнелият строителен предприемач в света загуби $2,4 милиарда от стойността си

Компанията, която е по-задлъжняла от цяла държава

Evergrande има проблеми още от 2021 г., като те бързо обхванаха целия сектор, в който холдингът е основен играч. Според адвоката на компанията ликвидацията може да повлияе на дейностите на компанията, включително тези в сферата на управлението на имоти и производството на електрически превозни средства - а това би затруднило още повече разплащането с кредиторите.

Те си търсят 300 милиарда долара, а според анализ на Deloitte едва 3,4% биха били събрани при решение за ликвидация.

До последно компанията работеше по варианти на замяна на дълг с акции или други възможни сделки с кредиторите. Така и обаче не беше представен цялостен план пред съда в Хонконг. Акциите ѝ се сринаха с 20% преди заседанието, а след това търговията с тях беше спряна.

Както отбелязва "Ройтерс", ситуацията с Evergrande е сложна, защото има и политически контекст. Пекин се бори със слаби икономически показатели, невиждани от почти десетилетие проблеми на имотния пазар и фондова борса на 5-годишно дъно. Окончателен крах на гиганта в сферата на недвижимостите в страната би могъл да направи ситуацията още по-лоша - на фона на усилията на управляващите да върнат Китай към растежа.

Китайската Evergrande отчете загуба от 81 милиарда долара за последните две години

Компанията, която е по-задлъжняла и от държава

Компанията изпадна в дефолт в края на 2021 г.

В същото време, сред кредиторите има и чуждестранни инвеститори - и е много важно какъв сигнал ще отправят властите към тях.

Всъщност, решението в Хонконг не е краят за Evergrande. Очакването е даже то на първо време да има малък ефект върху нейната дейност, тъй като Китай и Хонконг все още са различни юрисдикции. Основната част от активите е на територията на КНР и има доста неясноти как кредиторите биха могли да поемат контрола над тях - но със сигурност това няма да бъде бърз процес.

Изпълнителният директор на Evergrande Сю Шон коментира пред местни медии, че компанията ще направи всичко по силите си, за да бъдат завършени всички започнати проекти.