Китайският строителен предприемач Country Garden Holdings за малко да попадне в листата на фалиралите гиганти. В крайна сметка обаче успя да плати лихва по две доларови облигации в рамките на гратисен период, съобщи Bloomberg. В момента китайският имотен пазар е разтърсен от криза.

Country Garden е и най-задлъжнялата фирма за недвижими имоти в Китай и сред една от най-задлъжнелите в света. Строителят трябваше да плати общо 22,5 милиона долара лихва по двете облигации в рамките на гратисен период, до 5-6 септември, след като пропусна първоначалната дата на падеж на 7 август.

Пропускът на Country Garden при първоначалния краен срок за лихвите в долари миналия месец разтърси пазарите. Компанията не беше пропускала плащане по местни или чуждестранни облигации до миналия месец, но забавянето на търсенето на нови жилища доведе по-слаби парични потоци.

"Китайските имоти са добре известна гореща точка и ние не събираме стотинки пред валяците", каза Дерек Тей, ръководител на инвестициите в Kamet Capital Partners Pte. "Структурните проблеми, измъчващи китайския сектор на недвижимите имоти, се нуждаят от нещо повече от мерки за облекчаване."

 Country Garden или следващият гигант в сферата на недвижимите имоти в Китай, който може да фалира

Кой е следващият гигант в сферата на недвижимите имоти в Китай, който може да фалира

В края на март тази година стана ясно, че китайската строителна компания Country Garden е приключила 2022 година с нетна загуба

Компанията, която има разработки в почти всяка провинция в Китай, е най-новият предприемач, разтърсен от кризата в индустрията за недвижими имоти в страната. Неговият годишен отчет показва, че около 60% от проектите му се намират в така наречените градове от ниво 3 и ниво 4, които обикновено имат по-малко население и по-слабо търсене на жилища.

Значението на компанията в икономиката на Китай е голямо. Garden разполага с повече от 3000 жилищни проекта в по-малките градове и около 70 000 служители. Той просто трябваше да издържи на финансовата криза в индустрията, която доведе до рекордни неизпълнения - едно от тях: China Evergrande Group за първи път пропусна плащания по облигации през 2021 г.

Пред гигантът стоят още тестове. Country Garden отчете безпрецедентна нетна загуба от 48,9 милиарда юана неотдавна. Междувременно все още е изправен пред над 2 милиарда долара потенциални задължения до края на тази година.

Повечето китайски строителни предприемачи, изправени пред проблеми с ликвидността, избират варианта на преструктуриране.