На 10 август изтича 120-дневният преходен период на ембаргото, наложено за въглищата от Русия, което беше договорено от Общността през април като част от петия пакет санкции срещу Москва, за да може промишлеността да се подготви за промените.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер заяви на брифинг на 5 август, че Брюксел очаква всички страни от ЕС да спазват забраната въпреки енергийната криза, припомня БТВ.

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Колко струват дървата за огрев от складовете на държавните горски стопанства?

Има четири варианта за закупуване на дървесина от държавните предприятия

Европейските страни вече са принудени да купуват по-скъпи въглища, като търсенето им също нарасна, на фона на твърде скъпите природен газ и петрол.

В същото време, руските производители изпитват определени трудности при намирането на нови купувачи на енергийните си суровини и изграждането на вериги за доставки. "Катастрофа" като цяло не се е случила, смятат експертите, но трудности (и загуби за милиарди долари) в обозримо бъдеще ще преследват всеки, свързан по някакъв начин със санкциите.

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Дървата за огрев поскъпнаха със 100% и струват 180 лева за кубик (засега)

Освен по-скъпи, цепениците се оказват и дефицитна стока

Причината е, че много потенциални клиенти на руски въгледобивни компании решиха да побързат да се запасят с твърдо гориво, докато още имаше такава възможност. Това помогна за увеличаване на износа на въглища от Русия с 4% за първото полугодие, независимо от санкциите, проблемите с логистиката и други услужнения.