Германия няма да издаде изрична забрана за Huawei Technologies Co. или други компании за доставки на компоненти за мобилната мрежа от следващо поколение, гласи чернова на документа за изискванията за сигурност, цитиран от The Wall Street Journal. Решението на Берлин идва на фона на предупреждения от Съединените американски щати и Европейския съюз за рисковете, които китайският гигант може да представлява.

Вместо забрана, Берлин ще изисква от всички производители да "демонстрират своята надеждност" чрез редица процедури по оценка. Документът може да бъде изменен преди да бъде изпратен до парламента за одобрение. Засега обаче правилата дават право на Huawei да участва в изграждането на 5G инфраструктурата на най-голямата икономика в Европа.

Черновата веднага предизвика критики от Робърт Стрейър, заместник помощник секретар с технологичен ресор на Държавния департамент на САЩ, който повтори, че ако Huawei бъде допусната в Германия, Вашингтон ще преосмисли отношенията си с Берлин що се отнася до споделяне на разузнавателни данни. По думите му, основната опасност е доставчикът на компонентите да включи зловреден код при обновление на софтуера - нещо, което не може да бъде засечено при първоначалните проверки.

Говорителят на Huawei Патрик Бергер подчерта, че "политизирането на куберсигурността само ще възпрепятства технологичното развитие и социални прогрес, като в същото време няма да помогне за справяне с предизвикателствата в областта на сигурността, пред които се изправят държавите". И допълни: "Huawei ще продължи да работи отворено с регулатори, потребители и индустриални организации, за да се увери, че мобилните мрежи са сигурни".

Изискванията на германското правителство идват в момент, в който столиците в Европейския съюз изразяват все по-голямо притеснение относно рисковете, пред които са изправени телекомите. Според доклад за риска, който не бе направен публичен, но е видян от WSJ, правителствата са повдигнали въпроса за конкретни заплахи, които някои доставчици, особено от страни, в които "няма демократични или законови ограничения".

Знак на добра воля: Тръмп облекчава забраната за Huawei

Знак на добра воля: Тръмп облекчава забраната за Huawei

Администрацията започва да разрешава на американски компании отново да правят бизнес с китайския гигант