Гръцката компания Skroutz прави още една стъпка към превръщането си в "гръцкия Amazon", съобщава Еkathimerini. Онлайн платформата за пазаруване, Skroutz Marketplace, вече може да доставя продукти до всички страни от еврозоната. Скоро ще има и английска версия. А държавите от ЕС извън еврозоната, като България ще бъдат добавени в следващата фаза на проекта за експанзия.

Първата стъпка беше направена миналата есен, когато компанията започна да доставя продукти до Кипър, последвана от пилотна програма за доставка на продукти до Германия, насочена главно към гърци, живеещи там. Сега, когато Skroutz Marketplace е наличен, той може да изпраща продукти до 20 страни, включително Гърция и Кипър.

18-те нови страни, до които вече е възможно да се доставят продукти, закупени от Skroutz Marketplace, са: Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Белгия, Португалия, Малта, Хърватия, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Литва , Словения, Словакия и Латвия. 

Доставките поскъпват: Успяват ли малките куриерски фирми да конкурират цените на големите?

Доставките поскъпват: Успяват ли малките куриерски фирми да конкурират цените на големите?

С колко по-скъпи за година станаха пратките между офиси?

Следващата важна стъпка за интернационализацията на Skroutz Marketplace е преводът на платформата на английски, нещо, върху което хората от компанията работят в момента. Когато това бъде постигнато, тогава много повече потребители извън Гърция ще имат възможност да правят покупки, а не само гърците, които живеят в други европейски страни или тези, които знаят гръцки.

Ползата от експанзията извън Гърция се счита за особено важна както за Skroutz, така и за партньорските магазини, които не са били в състояние да доставят в чужбина и сега имат възможността да направят своите продукти достъпни за потребителите в Европа, добавяйки още един канал за продажба към своя потенциал.

Резултатите от доставките в Кипър са показателни: партньорските търговци на Skroutz Marketplace, които поддържат пратки до Кипър днес, наброяват 14 700, докато според потвърдена информация поръчките от Кипър достигат 20 000. Въпреки това, поради нарастващите поръчки от Кипър, е възможно компанията в бъдеще да търси складови площи в Кипър.

По-високите разходи за доставка в световен мащаб вещаят още по-високи цени на стоките в по-малките страни

По-високите разходи за доставка в световен мащаб вещаят още по-високи цени на стоките в по-малките страни

Ако се запазят сегашните цените на превозите, вероятно вносът ще поскъпне с 11%

Янис Аливизатос, главен оперативен директор на Skroutz, каза: "Да направим услугата за доставка на продукти достъпна за потребителите в 20 европейски страни, поставя началото на нова ера за Skroutz. Това е начин за потребителите в Европа да се насладят на доверието в Skroutz Marketplace, а за гръцките фирми да намерят път към европейския пазар."