Компанията Capital Concept Limited (CCL), инвеститор в мегакомплекса за развлечение и бизнес край столицата "Света София", ще качи акциите си на Българската фондова борса. Одобрение затова е издадено вчера от Комисията по финансов надзор (КФН), казаха от CCL в съобщение до медиите.

"Търговията на тази публична платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL и ще допринесе за поддържане на оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на многомилионния пилотен проект "Света София" в община Елин Пелин", разясниха от компанията.

Проектът е на стойност 1,5 милиарда евро. Той ще включва модерен конгресен и изложбен център, закрит целогодишен аквапарк и редица първокласни развлекателни и бизнес площи. "Св. София" ще се превърне в първия в Европа "корпоративно управляван интелигентен град" благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp.

Новият развлекателен и бизнес комплекс ще даде тласък на заетостта в региона както по време на строителството, така и при експлоатацията - очаква се да бъдат създадени 1850 постоянни работни места.

Проектът "Света София" ще бъде разположен на 15 минути път от международното летище на столицата. В него ще бъдат интегрирани технологии и IT решения, които ще му позволят да функционира като "умен град". Комплексът ще съчетава възможностите на туристически курорт, културен, развлекателен и търговски център. С подкрепата на българското правителство ще бъде създаден международен интелигентен град от световна величина, който включва 5-звезден хотел, конферентен и изложбен център от най-висок клас, най-големия в света закрит аквапарк, внушителен търговски център, многофункционален район, казино и вече действащ голф клуб.