Американския технологичен гигант Microsoft надмина прогнозите за приходи за четвъртото си тримесечие на фискалната 2019 година, като отчете резултати с 1 милиард долара повече от очакваното.

Това донякъде се дължи на подразделението на компанията Azure, което разработва иновационните облачни услуги.

Приходите са тримесечието възлизат на 33,7 милиарда долара, което с 12% повече от същия период на миналата година и с милиард повече от прогнозите на анализаторите за 32,8 милиарда, пише CNN. Компанията регистрира и печалба за акция от 1,37 долара през четвъртото тримесечие спрямо предвидената от анализаторите - 1,21 долара.

Приходите за цялата фискална година на компанията се равняват на 125,8 милиарда долара, което е с 14% повече от предходната финансова година. Акциите на технологичната империя се покачиха с 2,7% само за часове и достигнаха 140 долара.

"Това тримесечие категорично отвя прогнозите без да има нито един недостатък", заяви анализаторът на фирмата за финансова услуги Wedbush, Дан Ивс.

След като резултатите за всички полета на дейност на Microsoft са повече от добри, остава въпроса как ще се представи облачната система на компанията.

Продажбите на отдела за облачните услуги, които включват Azure, Office 365 и Devision 365 са се увеличили с 39% спрямо предходната година до 11 милиарда долара.

Azure, водещият отдел на компанията, който се конкурира с Amazon за разработване на облачни услуги, отбелязва ръст на продажбите спрямо миналата година. За третото тримесечие ръстът е 73%, а за четвъртото 64%, като се очаква постепенно подразделението на MIcrosoft да надмина Amazon.

Намерението на компанията на Бил Гейтс да предложи на потребителите хибридни облачни услуги, с които те ще могат да използват две различни облак пространства или комбинация от съхранение на данни в устройство и облачно пространство, ще допринесе за бързото развиване на Azure.

Според Wedbush пазара на облачни услуги има огромен потенциал за развитие и ще носи капитал на инвестиралите в него.

"Това бе рекордна фискална година за Microsoft и резултат от нашите партньорства във всяка индустрия", заяви Сатя Надела, главният изпълнителен директор на компанията.

Microsoft и AT&T подписаха сделка за $2 милиарда

Microsoft и AT&T подписаха сделка за $2 милиарда

Компаниите ще си партнират в областта на облачните услуги