През последната година отчитаме 16 % ръст при оранжерийното производство. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на националната дискусия на тема:  „ДА! На българските региони – Кърджали”. 

Тя подчерта, че това показват данните от анализа на прилагането на обвързаната подкрепа по линия на директните плащания за 2016 г. Министър Танева изтъкна, че се наблюдава и увеличение с 52 % при плодовете. 

„Този процент отразява изсветляванетона сектора. Ръстът при зеленчуците е още по-голям, има култури, които имат в пъти по-голямо производство от миналата година”, посочи още тя. 

С близо 11 % са се увеличили отглежданите крави в България. Ръстът е още по-голям в направлението под селекционен контрол, който е по-продуктивен, каза още Десислава Танева. Тя обясни, че единствено има намаление при млечните крави, които не са под селекционен контрол.

По думите й, през последната една година броят на овцете е нараснал с 15 % . 

Министърът на земеделието и храните съобщи, че предстои дискусия с бранша, на която ще бъдат обсъдени възможностите за подпомагане на говедовъдството и овцевъдството в по-малките ферми, както и в средните стопанства в планинските и полупланинските региони.Тя бе категорична, че подкрепата в земеделието трябва да се прилага, така че операторите да бъдат конкурентноспособни и готови да посрещнат всички търговски споразумения.