Toyota Motor Corp заяви, че ще спре производството във всичките си автомобилни заводи в Япония от 8 февруари до 13 февруари заради недостиг на стомана след експлозия в завод.

Най-големият производител на коли в света съобщи в събота, че взрив в Aichi Steel Corp на 8 януари е ограничил производството на стомана, която се използва в автомобилни части, включително двигатели, трансмисии и шасита, предаде Reutеrs.

Компанията обаче не даде подробности за това как инцидентът ще окаже влияние върху производството на автомобили.

Автопроизводителят уточни, че производството на превозни средства извън родната Япония няма да бъде прекъсвано.

Toyota обяви още, че търси различни опции, сред които да помоли Aichi Steel да произвежда части за алтернативни линии и да си набавя специализирана стомана от други производители.

В края на миналата седмица концернът обясни, че има достатъчно запаси за поддържа японските си заводи в експлоатация до 6 февруари.

Акциите на компанията се покачиха с 1,8% в понеделник.

Toyota е произвел 4 милиона коли в Япония през 2015 г., като приблизително 46% от тях са били изнесени в чужбина. Конгломератът е изработвал около 13 600 автомобила на ден в азиатската страна през декември, което е скок от 10% спрямо година по-рано – отчасти заради старта на производството на най-новия хибрид Prius.

Вижте корейския конкурент на Toyota Prius (ВИДЕО)

Вижте корейския конкурент на Toyota Prius (ВИДЕО)

Европейската премиера на Hyundai Ioniq е през март