"Последният джедай" - новият филм от космическата поредица "Междузвездни войни" донесе 450 млн. долара приходи от продажби на билети още през първия си уикенд.

Само в САЩ и Канада постъпленията достигнаха 220 млн. долара, поставяйки филма на второ място по приходи в списъка на всички времена за Северна Америка.

Единственият, който го изпреварва, е друг епизод от поредицата - "Силата се пробужда", заработил рекордните 248.8 млн. долара в САЩ за първия си уикенд пред 2015 г.

Новият блокбъстър на Disney е едва четвъртият филм, който спечели над 200 млн. долара в премиерния си уикенд в Америка. Другите са "Отмъстителите" с 207.4 млн. долара, "Джурасик Свят" 208.8 млн. долара, както и вече споменатият "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Отчитайки инфлацията, дебютът на "Отмъстителите" през 2012 г. може да се сравнява с "Последният джедай".

Новият епизод от класическата космическа сага се представи толкова добре, че само за 3 дни достигна приходите за 5 седмици на суперпродукцията на конкурента Warner Bros. - "Лигата на справедливостта", която заработи 219.5 млн. долара.

"Уикендът, в който се намираме, е резултат от прозорливостта и визията на изпълнителния ни директор Боб Айгър да добави Lucasfilm към нашата компания. Така че, докато мислим за възможността да добавим и други неща, не може да не се вълнуваме от възможностите", заяви шефът на дистрибуцията на Disney Дейв Холис, визирайки покупката от Disney на Lucasfilm през 2012 г.

Вторият филм по приходи за този уикенд е компютърната анимационна комедия "Фердинанд", която е донесла едва 13.3 млн. долара. На трето място е друга продукция на Disney - "Коко", заработила 10 млн. долара.

"Междузвездни войни: Последният джедай" е осмата част от 40-годишната космическа сага и е режисиран от Риан Джонсън. В нея се завръщат двама от главните герои поредицата - Люк Скайуокър и Принцеса Лея (изиграни от оригиналните актьори Марк Хамил и покойната Кари Фишър).

Филмът засега се радва на положителни оценки, а критиците го определят като "пълен с изобретателност, остроумие и екшън".