Потреблението на ток с цел копаене на биткойни вече достигна такива нива, че изглежда е способно да "върне към живота" изоставени и забравени електроцентрали.

Точно такъв е случаят с компания в Австралия, туко-що подписала споразумение за доставка на електроенергия на "миньор" на криптовалути. И за целта дружеството ще даде втори шанс на затворена въглищна централа.

Всичко започва през януари, когато китайските "копачи" на биткойни, разбират за плановете на Пекин да ограничи доставките на ток от въглищните централи за тях. Тогава компаниите в азиатската страна, занимаващи се с такава дейност, решават да търсят възможности за преместване или за разширяване на дейността си в чужбина.

Самото копаене на биткойни поглъща много енергия. При тази криптовалута "миньорите", разполагащи с повече изчислителни мощности, имат по-голям шанс да спечелят повече дигитални монети от конкурентите си. С нарастването на цената на криптовалутата са скочили и инвестициите в тази технология, която от своя страна има нужда от повече ток, за да работи.

В резултат на новата политика на Пекин най-голямата компания за копаене на криптовалути Bitmain откри хъб в Швейцария. Енергийните компании в Исландия пък потвърдиха за нараснал интерес от страна на тези фирми към закупуването на ток.

Следваща е Австралия със своята мина Redbank Power Station, която ще заработи отново. Това е първата подобна сделка с "миньори" на криптовалути, като според плановете на енергийното дружество Hunter Energy фирмите ще могат да се ползват от особено преференциални цени - едва 0,08 австралийски долара за киловат часа през деня и 0,05 долара през нощта.

Според изчисленията дружествата да копаене на дигитални пари ще ползват 20 мегавата от общият капацитет от 150 мегавата на централата.