Акциите на компанията за космически туризъм на милиардера Ричард Брансън Virgin Galactic рязко поевтиняха, след като той заяви, че няма планове да инвестира повече пари в нея. Причината - според него натрупаният финансов ресурс е достатъчен, съобщава CNN.

За Virgin Galactic годината беше важна, след като успя да прати до ръба на Космоса първите си клиенти. В същото време, обаче, 20% от служителите бяха съкратени, а и все още не са готови нейните нови суборбитални апарати.

Virgin Galactic стартира комерсиални космически полети през юни

Тази "екскурзия" струва $450 000 и продължава само 90 минути

Продадени са 800 билета за бъдещите търговски полети

Пред FT Брансън коментира, че цялата Virgin Group не е в най-доброто си възможно финансово състояние след пандемията: "Virgin Galactic получиха 1 млрд. долара или почти толкова. Вярвам, че те вече разполагат с достатъчно средства, за да се оправят сами". По последни данни от ноември космическата компания има около $1,1 млрд. в брой и акции - сума, достатъчна за периода до дебюта на новите големи летателни апарати Delta през 2026 г.

Бъдещият "бял рицар" на Virgin Orbit и едно спасяване за $200 милиона, което се провали

Бъдещият "бял рицар" на Virgin Orbit и едно спасяване за $200 милиона, което се провали

Космическата компания на сър Ричард Брансън наистина фалира

Брансън вече се освободи от голяма част от личната си инвестиция в компанията през 2020-2021 г., но Virgin Group остава голям акционер.

През миналия месец Virgin Galactic обявиха, че полетите им вече ще са на тримесечие, а не всеки месец.

Скоро след коментарите на Брансън акциите на компанията спаднаха с 16 на сто.