След като Tesla успя да донесе рекорд в цената на bitcoin преди няколко месеца, като стана ясно, че компанията ще започне да приема плащания с криптовалутата за закупуване на нейни автомобили, сега Илън Мъск се отметна.

В сряда той обяви, че компанията ще се откаже от този план, а като причина за решението посочи "големи щети за околната среда", които криптовалутата води след себе си.

"Загрижени сме за бързо растящото използване на изкопаеми горива за копаенето на bitcoin и за извършването на транзакции, особено на въглища, които изхвърлят най-много емисии от което и да е гориво", посочи той в публикация в Twitter.

"Криптовалутата е една добра идея на много нива и ние вярваме, че бъдещето ѝ е обещаващо, но това може да доведе до големи щети върху околната среда", допълва той.

Цената на bitcoin реагира бързо на новината, като поевтиня с 4,5%. Тя се сви до под 48 000 долара преди отново да се изкачи до почти 51 000 долара по време на ранната търговия в Азия.

Останалите криптовалути също записаха спад, като според данни на Coinmarketcap обобщеният резултат от това възлиза на 365,85 милиарда долара спад в капитализацията на пазара.