Saks Fifth Avenue е най-значимият магазин на Hudson"s Bay Company - най-старата търговска корпорация в САЩ, намиращ се на Пето авеню в Манхатън. Разглеждан от мнозина като прокси за измерване на търговията, той е и сред водещите търговски обекти в света.

Но за последните пет години, въпреки възстановяването на икономиката и растежа на стокообмена изобщо, неговата стойност се срива, показва ново изследване на Bloomberg. През второто тримесечие на тази година той е оценяван на 1,6 млрд. долара, което е със забележителните 60% по-ниска стойност от 3,7-те млрд. долара, на които е оценяван през 2013 г.

Най-голямата компания за морски превози: Търговията ще спада и през 2020 г.

Най-голямата компания за морски превози: Търговията ще спада и през 2020 г.

Догодина се очаква отрицателното въздействие на митата да бъде около 1%

По думите на говорителя на обекта, сривът на неговата оценка се дължи на "действителното представяне на магазина спрямо очакванията през 2014 г., промяната на цените на наемите на Пето авеню в Ню Йорк и промяната на търговския пейзаж."

Интересното обаче е, че наемите на търговските обекти в участъка, намиращ се между 42-ра и 49-та улица, всъщност бележат понижение с 25% на годишна основа. Това е вярно и за Медисън авеню, Сохо и Хералд скуеър, а причината е спада на покупките от обектите, намиращи се на едни от най-емблематичните търговски локации в света. Само в района на Мийтпакинг се наблюдава лек ръст - от 7,3% на годишна основа.

Липсата на покупки и растящият брой освобождаващи се търговски площи дори беше определен от The Real Deal като "епидемия", предаде Zero Hedge. В момента на Бродуей има почти 200 свободни търговски площи, посочи и кметът на Манхатън Гейл Брюър. Анализ на брокерската компания Douglas Elliman показва, че понастоящем 20% от търговските площи в Манхатън не са заети, което е ръст от 13 процентни пункта спрямо същия период на 2016 г.

Ниските лихви и увеличаването  на митата убиват сектора на търговията в САЩ

Ниските лихви и увеличаването на митата убиват сектора на търговията в САЩ

През първото полугодие фалитите в сферата са с 20% повече спрямо цялата 2018 г.

Очакванията са проблемите на рентиерите в административния район на острова да продължат и догодина, а Saks Fifth Avenue да се обезцени съвсем по време на следващата рецесия.