Община Силистра публикува видео, заснето по време на строителството и поставянето на нов елемент от конструкцията на първият електрически катамаран. Строителят е компанията за малатонажно корабостроене Galera 07, а катамаранът ще се използва от Община Силистра. Плавателният съд е единственият подобен и построен досега в България.

През април 2023 г. Община Силистра подписа два договора с фирми изпълнители по проект "Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш - Силистра" по Програма Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. Първият договор е за строеж на речна гара за над 700 000 евро.

Българската компания "Марлин" инвестира 50 милиона лева в пристанище и зърнобаза край Силистра

Българска компания инвестира 50 милиона лева в пристанище и зърнобаза край Силистра

Държавата ще финансира изграждането на комуникации и водопреносна мрежа

Другият договор е е за доставка на пътническо корабче на стойност 735 000 евро. То ще обслужва туристически маршрути по река Дунав. Корабчето с дължина до 14 метра и широчина 6 метра ще има два електрически двигателя, ще вози 28 пасажери с екипаж от двама души и ще развива скорост до 13 км в час. Идеята е община Силистра да се утвърди като предпочитана туристическа дестинация по реката и да засили пътуванията между двата срещуположни дунавски града.

Припомняме, че варненската фирма построи туристическия катамаран Burgus за Община Бургас. Същият превозва пасажери до о-в Света Анастасия и Ченгене скеле.

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

ВЕЦ-овете трябва да са готови в следващите 5-6 години