Румъния и България планират да изградят две водноелектрически централи на река Дунав, които да се използват съвместно по модела на водноелектрическите централи "Железни врати", експлоатирани съвместно от Румъния и Сърбия. Това пише в документ, публикуван във вторник от българското правителство, съобщи Balkan Insight.

Плановете са двете централи да бъда построени от румънската държавна компания Hidroelectrica.

Изграждането на централите е заложено в стратегията на България за развитие на енергетиката до 2053 г., разработена от министъра на енергетиката Росен Христов.

Първата съвместна централа с мощност 840 MW ще бъде разположена между Никопол в България и Турну Мъгуреле в Румъния, като вече има предпроектни проучвания и оценка като основа.

Втората централа трябва да бъде разположен в Силистра, България, близо до Кълъраш, Румъния, но проучванията там са започнали едва сега.

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - предложения от енергийната стратегия на правителството

Ще се търси максимален живот на въглищните електроцентрали, уверява енергийният министър Росен Христов

Двете страни вече проведоха няколко срещи с участието на енергийните министри на Румъния и България. Очаква се следващия месец двете държави да подпишат меморандум за проекта. Изграждането на проектите се очаква да отнеме между пет до шест години.

Новата енергийна стратегия на България включва и коридор за пренос на електроенергия през Румъния и Словакия до Унгария, както и увеличаване на капацитета на далекопроводите с Турция.

България и Румъния с общ проект за два ВЕЦ-а на Дунав

България и Румъния с общ проект за два ВЕЦ-а на Дунав

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество