Над половината от ИТ мениджърите в България очакват увеличение на екипите си догодина. Това става ясно от глобалното проучване на технологичните тенденции на Equinix за 2023 година. 52% от лидерите в ИТ индустрията у нас изразяват готовност да увеличат своите екипи през следващите 12 месеца. 24 на сто от тях очакват ръст на екипите с между 10% и 25%.

Проучването обобщава мненията на 2 900 души, вземащи решения в областта на ИТ в различни организации в Северна и Южна Америка, Азиатско-Тихоокеанския регион и ЕМЕА, включително и България, относно предизвикателствата и възможностите, които те срещат при внедряване на иновативни технологични стратегии в сложния икономически и геополитически климат.

ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от основателя на една българска компания, позиционирана на глобалния пазар

ИТ кариера без да имаме опит? Няколко съвета от основателя на една българска компания, позиционирана на глобалния пазар

Решението за промяна и ново начало не винаги е лесно, но често е за добро

Основни резултати от проучването за България:

  • 52% от мениджърите в ИТ сектора у нас са увеличили екипите си през последните 2 години и имат нужда от още нови кадри
  • 5% от мениджърите в ИТ сектора очакват намаление на екипите си
  • Достапът до висококвалифицирани кадри е от критическо значение

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Основни предизвикателства и най-търсени позиции в ИТ сектора 

Недостиг на достатъчно кадри има сред специалистите с ИТ технически умения - 41%, разработката на софтуер за сигурност - 32% и анализ на данни - 30%. Именно на тези позиции се очаква да постъпят най-много нови служители. На този фон именно недостигът на ИТ кадри е посочен като третата най-голяма заплаха за успеха на бизнеса. Пред него са само пробивите в сигурността и изтичането на данни, както и кибератаките.

Сред основните предизвикателства, свързани с уменията в технологичния сектор на страната, водещо е задържането на служителите, скоростта на трансформацията на технологичния сектор, липсата на кадри и кандидатите за работа с неправилен набор от умения.

От студент във Виена до ръководител на една от най-големите ИТ компании в България: Андон Сименов разкрива формулата на успеха

От студент във Виена до ръководител на една от най-големите ИТ компании в България: Андон Сименов разкрива формулата на успеха

Пред Money.bg говори IT предприемачът Андон Симеонов

Достъпът до кадри е въпрос от критическо значение във всички сектори и може да е определящ фактор за това дали дадена компания ще достигне нови пазари или не, коментират експерти. Все по-често се налага на организациите за управление на човешки ресурси да са гъвкави и да поставят фокус върху растежа, за да могат да предлагат динамични решения. Нов подход за достигане дo и подпомагане на служителите може да се окаже конкурентно предимство.

Снимка 320411

Източник: iStock

ТОП 3 на най-платените позиции в ИТ сектора:

1. DevOps специалисти

DevOps индустрията се очаква да постигне растеж от поне 30 милиарда долара до 2028 година, тъй като търсенето на автоматизирани инструменти за тестване и разработка продължава, показват новии данни, цитирани от Digitalk. Все повече организации въвеждат подобна роля, която съчетава разработката на софтуер и ИТ операциите, за да подобрят сътрудничеството и комуникацията между екипите за разработка и операциите, да оптимизират жизнения цикъл на разработката на софтуер и да повишат качеството и скоростта на доставката на софтуер.

2. Учени по данните

От ръста на големите данни до бурното навлизане на генеративния изкуствен интелект, експертите с умения в областта на науката за данните и анализа са по-търсени от всякога. Глобалният пазар на големи данни се очаква да нарасне до $103 милиарда до 2027 година. Този тип позиции в Европа стават все по-специализирани, тъй като данните се превръщат в крайъгълен камък при много компании, независимо дали са технологично ориентирани или не. 

3. Специалист по изкуствен интелект

Създаването на Европейската стратегия за изкуствен интелект от Европейската комисия е инициатива, която има за цел да наложи Европа като AI хъб с оглед на конкуренцията в световен мащаб. С нарастващото търсене на специалисти в областта и утрояването на европейските разходи за изкуствен интелект след 2019 година, AI е сектор, който не показва признаци на забавяне.

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Над 10 000 лева месечно: кои са най-търсените ИТ позиции у нас и как са заплатени

Има ли "балон"? Пред Money.bg говори Георги Иванов от Noble Hire

Най-търсени роли от компаниите в IT сектора през 2023 година, според данните на Manpower:

• Data analysts

• Business Analysts

• .NET developers

• Cloud/Data Architects

• Data Engineers

• Technical Support

• Database Administrators

• IT Security

До края на годината ИТ индустрията ще продължи да бъде двигател на растежа в България. А битката за квалифицирани кадри е основната причина за това секторът да отчита най-големия ръст при заплатите у нас. Средната брутна заплата в индустрията е 2 и половина пъти по-висока от общата средна заплата за страната и надхвърля 4 000 лева.