Той е управител на една от най-големите ИТ компании у нас - "SoftServe България". Андон Симеонов ръководи екип от над 500 души, като бизнесът на компанията се радва на глобално развитие и растеж. SoftServe е глобална IT компания, с над 25-годишна история.

Тя работи на световния пазар в сферата на разработката на софтуер и предоставянето на консултантски услуги на компании от цял свят. Подпомага стартиращи или вече утвърдени имена в сферата на здравеопазването, финансите, банковия и застрахователен сектор, дигиталните медии и търговията.

Как започва всичко?

"В основата стои образованието. И, разбира се, контактите", разказва ни Андон.

Той зaвъpшвa профиесионалната МВА бизнec пpoгpaмa нa Bиeнcĸия иĸoнoмичecĸи yнивepcитeт - https://executiveacademy.at/en/ .

Именно по време на следването му там се ражда и идеята да оглави български офис на световната ИТ компания.

"Винаги при всички успешни рецепти стоят уменията, които си придобил и срещите с правилните хора.

Мога да кажа, че Виенският икономически университет буквално промени живота ми, защото именно по време на обучението ми там аз се запознах с ръкводител на екипа на SoftServe във Виена. Така започна всичко", споделя Симеонов.

Българският офис на ИТ компанията е открит през 2014 година и става един от от 14-те развойни центъра на групата. Вече е и един от най-успешните ѝ.

Андон Симеонов казва, че днес екипът в София е от важно стратегическо значение за цялата организация.

Формулата на успеха

"Когато говорим за успех на бизнеса в България е много важно какъв е екипът до теб, културата и образованието ти, твоята амбицията и цялата палитра от умения, които даден мениджър трябва да събре.

Ще разкажа една история. Стив Джобс преди време беше казвал, че като дете е видял човек, който обработва камъни в квартала.

Джобс го попитал какво прави и онзи му показал купчина от камъни, които обработва в уред, нещо като пералня, въртял ги и така на другия ден те били перфектно полирани и прекрасни.

В този ред на мисли - един екип е по същия начин. Хора, знания, спорове, несъгласие и в крайна сметка екипът се "полира" и действа напред като едно общо цяло."

В България Андон Симеонов е първият служител на SoftServe. 9 години по-късно те са над 500, ръководени от него. Мениджърът подчертава, че до голяма степен WU е отговорен за този успех и затова се опитва да му се отблагодари.

"Университетът ми даде толкова много. След като завърших, няколко години по-късно започнах дейност като организатор, Alumni Hub Leader на всички хора от България, които са завършили тази програма. Тоест, продължавам да взимам най-ценното от това страхотно обучение."

Защо избрах България?

Андон Симеонов вярва, че страната ни днес дава все повече възможности за развитието на успешен бизнес. Преди да започне работа тук получава добри предложения от Великобритания и от други страни, но избира България именно заради новите възможности за развитие.

"Възможностите, които се отварят пред човек в България са неимоверно много и не трябва да се пренебрегват с лека ръка."

Колкото до бъдещите планове на "SovtServe България", компанията започва да се специализираме в Low code платформите и вероятно следващите година и половина фокусът ще бъде в тази посока.

Андон Симеонов обмисля и сериозни партньорства с местни университети и академии. Защото вярва, че преди всичко стои подобряването на екосистемата, за да можем всички заедно и колективно да се развиваме.