Цените на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronext) на 28 февруари преодоляха нивото на психологическия праг от 200 евро за тон и се сринаха до най-ниските стойности от май 2021 година насам - до 194,50 евро за тон. Това е понижение с близо 20 евро в рамките само на един месец и с 80 евро в сравнение с края на февруари 2023 г., пише sinor.bg.

"Низходящата ценова спирала е безмилостна към европейските фермери", констатира водещ германски анализатор д-р Олаф Зинке (Dr. Olaf Zinke) в електронното издание Agrarheute.

Колко пшеница и слънчоглед ще произведе и изнесе Русия през 2024 година

Колко пшеница и слънчоглед ще произведе и изнесе Русия през 2024 година

Очакванията са за леко понижение на обемите, в т.ч. и на олиото

Според европейските експерти основна причина за ценовия срив е ожесточената ценова конкуренция от страна на основните производители и износители на пшеница от черноморския регион - Русия и Украйна. Анализатори от френската компания Agritel отбелязват, че натиска върху цените се засили след като на пазара се появиха информации за спад на цените на руската пшеница под $215 за тон FOB Новоросийск.

Френските анализатори отбелязват, че големите наличности от пшеница неутрализират ефекта от известно раздвижване на експортния фронт.

България си връща пазарите на пшеница - 4 млн. тона износ към началото на януари

България си връща пазарите на пшеница - 4 млн. тона износ към началото на януари

При всички останали зърнени земеделски култури търговията върви изключително слабо

В складовете все още са налични 12 млн. тона пшеница, като основният дял от това количество се намира в складовете на производителите. В Agritel са на мнение, че големите запаси ограничават възможността за позитивни ценови отклонения, тъй като "и най-малкото повишение ще доведе до огромни нови продажби от страна на производителите".

Олаф Зинке посочва, че досега Евросъюза натовари за износ общо 20,6 млн. тона пшеница (включително брашно) за трети страни - с 5 на сто по-малко, отколкото2023 гоидна.

Франция е изнесла общо 5,4 млн. тона пшеница, като на второ място е Румъния с експорт на 4,7 млн. тона, а на трето е Полша продала на световния пазар 2,5 млн. тона пшеница. В същото време вносът в ЕС е с около 7% по-висок от миналата година и възлиза на около 7,7 милиона тона. Почти 4 млн.тона или повече от две трети от вноса се падат на украинска пшеница.