Въведените от администрацията на американския президент Доналд Тръмп мита ще костват сериозна сума на вторият най-голям автомобилен строител в страната.

"Ford може да загуби 1 милиард долара от тарифите върху вноса на метали в Щатите", посочи в интервю пред Bloomberg TV главният изпълнителен директор на компанията Джим Хакет.

Конкретно тук се имат предвид 25-процентното мито върху стоманата и 10-процентото върху алуминия, доставяни от няколко държави.

Те обаче се оказаха доста голямо препятствие за Ford, която в момента се бори да подобри финансовото си състояние чрез повишаване на цената на акциите им и осигуряването на повече средства за развитието на нови технологии.

След изявлението на Хакет обаче ценните книжа на производителя изгубиха 1% от стойността си. Той предупреждава, че ако тежестта на тарифите се запази или продължи да расте, ще има допълнителни щети за компаниите от бранша.

Търговската война затруднява и износа на Ford от Щатите. Конкретно Хакет посочва експортът на Lincoln за Китай, където марката е популярна. Въведените от Пекин мита върху американските автомобили, в отговор на действията на Вашингтон, са увеличили тежестта върху вноса с 40%.