Volkswagen Group обяви обезщетение на собствениците на автомобили с дефектен софтуер, с който се фалшифицират вредните емисиите по време на лабораторни тестове.

Като жест на добра воля корпорацията предлага по1000 долара на всеки притежател на автомобил с двулитров дизелов двигател , половината от които ще бъдат прехвърлени в банкова карта за безплатно ползване. А втората половина може да бъде изразходвана само в дилърските центрове на Volkswagen. Освен това немският автомобилен гигант предлага на засегнатите безплатна пътна помощ в продължение на три години пише, съобщава  Bloomberg.

Предложението се отнася за 482 хиляди американци, които притежават автомобили с двулитрови дизелови двигатели.

Американските власти провеждат разследване на Volkswagen от 2014 година, припомня Auto Motor und Sport. През септември Американската агенция за опазване на околната среда съобщи, че софтуерът, инсталиран на автомобили Volkswagen с дизелови двигатели, позволява да бъдат заобиколени емисиите по време на тестове. След това правителството на САЩ нареди на компанията да се оттегли от пазара в страната на 500 хил. автомобила.

Концернът трябваше отчасти да спре продажбите на някои модели с дизелови автомобили. Той призна вината си за 11 милиона автомобила в цял свят, снабдени със скандалното програмно осигуряване. Volkswagen е изправен пред глоба от 18 милиарда долара.

По-късно властите на САЩ обвиниха немския автомобилостроител в нови нарушения. Според агенцията става дума за автомобили, оборудвани с трилитров дизелов двигател, чийто брой в страната достига около 10 хиляди броя. Междувременно природозащитната организация  е открила  проблеми в автомобили Porsche Cayenne от моделната 2015 моделна, Audi A6, Quattro, A7 Quattro, A8 и Q5 от моделната  2016 моделна година, както и Volkswagen Touareg от 2014 година.

През октомври Volkswagen за първи път от 15 години насам отчете загуба за тримесечието. Отрицателният резултат се дължи на факта, че компанията е заделила 6,7 милиарда евро за извънредни разходи, свързани с "дизеловия скандал".