Китайският технологичен гигант Xiaomi ще използва заводите на Great Wall за производството на електромобили, пише Reuters, цитирайки свои източници. Производителят на телефони и друга потребителска техника води преговори с компанията, а официалното съобщение за партньорството може да бъде публикувано още през следващата седмица.

Както стана ясно преди седмици, Xiaomi смята да се впусне и в света на електромобилите и да започне да произвежда превозни средства под собствената си марка. Моделите ще бъдат насочени към масовия пазар. Great Wall, която досега не е предлагала подобни услуги, ще помогне на Xiaomi и със съвети как да забърза проекта.

8-годишната Xiaomi търси начин да диверсифицира източниците си на приходи. Растящият смартфон бизнес ѝ носи голямата част от тях, но маржовете там са ниски. В сряда компанията предупреди и за повишени разходи заради недостига на чипове и отчете приходи под очакванията на анализаторите.

За 2020 г. компанията отчита 245,9 млрд. юана ($37,7 млрд.), ръст от 19,4% на годишна база. Около 60% от тях идват от продажбата на почти 150 млн. смартфона през годината. Чистата печалба достига 13 млрд. юана ($2 млрд.), повишение от 12,8%.

На пазара на електромобили, освен с традиционните играчи и популярни компании като Tesla, Xiaomi ще се изправи и с познатите си конкуренти Huawei и Apple, които също имат планове за производство на електрически превозни средства.

Планира се първият електромобили Xiaomi да стъпи на пазара около 2023 г.