САЩ държи второто място за най-щедра страна в света според доклад на международната неправителствена организация CAF America, която изследва нивото на благотворителност и насърчаването на ефективното дарителство по света.

Мианмар обаче е първенецът в това отношение. Точно 70 процента от анкетираното население на азиатската държава е участвало в подобни инициативи през 2015 година.

Част от хората са били доброволци в различни акции, а някои са помагали на непознати в беда или са давали пари за благотворителност през изминалата година, пише MarketWatch.

Резултатите на САЩ показват, че 61 процента от американците посочват, че са участвали активно в благотворителни инициативи и са дарявали през изминалата година.

Австралия се окичва с бронзовия медал по ниво на щедрост, като само един процент я дели от второто място. 60 на сто от австралийците са били част от благотворителността на страната през изминалата година.

Тази година в проучването на индекса за благотворителност са участвали жители от 140 страни.

Дебютант в топ 20 на класацията е Узбекистан, а Туркменистан прави най-големите крачки нагоре, като се качва от 56 място до 15 място.

Експертите обясняват високите резултати на Мианмар с културата и будизма в страната, чиито последователи даряват в подкрепа на тези, които имат монашески начин на живот.

Мястото на страната може отчасти да се дължи и на широко разпространеното чувство на оптимизъм в навечерието на първите избори в страната през миналата година след продължителен период на военно управление.

Въпреки че дарените суми от жителите на азиатската страна са значително малки, населението дава редовно за благотворителност. Световната банка класифицира Мианмар като страна със среден доход, докато САЩ е посочена като държава с висок доход.