Новият премиер  на Великобритания Тереза Мей оглави класацията на агенция Bloomberg личностите, които влияят най-силно върху световните финансови пазари.

На второ място и трето място са кандидатите за президент на САЩ - Доналд Тръмп, следван от Хилари Клинтън.

На четвърто е китайският президент Си Цзинпин, а на пето място - шефът на компанията Amazon Джеф Безос.

В десетката влизат още канцлерът на  Германия Ангела Меркел, президентът на ЕЦБ Марио Драги, шефът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън и финанстът Уорън Бъфет. 

За първи път в класацията намира място и руският президент Владимир Путин, като той е на 30-то място от общо 50 включени в списъка.

Този рейтинг се изготвя от 2011 година, въз основа на допитване на журналисти и кореспонденти на агенцията в целия свят. На втория етап, полученият списък от около 100 влиятелни лица се преценява от старши редакторите в Bloomberg, които изготвят класацията от 50 личности, с най-голямо влияние върху световните финансови процеси.

В класацията са включени лица, които могат да повлияят на движението на пазарите, като дават идеи и представят политики.

В аргументацията за първото място на Тереза Мей е посочено, че в условията на финансова, икономическа и политическа „неразбория”, последвала референдума за изхода на страната от ЕС, тя е съумяла да вземе здраво в ръка властта и да овладее процесите.