CREDiPORT е нова платформа на българския пазар, която е посредник между клиента и кредитиращите институции. Как работи тя и какви са предимствата ѝ, разказва Нора Петкова, ръководител проекти и член на съвета на директорите в Кредипорт АД.

- Какво представлява платформата CREDiPORT?

- Преди останалото, ще кажа няколко думи за концепцията "loan marketplace". Борсите за кредити са технологични платформи, които посредничат при срещи на кредитополучатели с кредитори и управляват процесите по кандидатстване за кредит и получаване на заем изцяло в дигитална среда. Изключителното предимство на тези решения е демократизация на пазара за кредити при увеличени обеми на продажба и намалени разходи, т.е. силни ползи за всички участници. В днешно време, много големи финансови институции по света притежават, планират да създадат, да купят или да се кооперират с подобни платформи.

В България няма аналози към момента и с гордост споделям, че първата борса за кредити CREDiPORT е онлайн и вече обслужва първите си клиенти и партньори.

-Как CREDiPORT улеснява тежката процедура по теглене на кредити?

- Накратко - с мисъл за клиента. На нашия електронен адрес https://crediport.bg/ посетителите могат да заявят кредит с попълването на един единствен въпросник, който достига до кредитиращи институции, участници в платформата и да получат предложения, от които информирано да изберат. За улеснение на клиентите ни сме интегрирали функционални чатботове, видеоидентификация и издаване на квалифицирани електронни подписи, които осигуряват възможността сделката да се финализира изцяло онлайн. Отвсякъде. По всяко време.

- Как се роди идеята за платформата? Работи ли подобен портал някъде другаде в Европа?

- Идеята CREDiPORT се появи преди близо две години, бързо се събрахме няколко иноватори ентусиасти с изстрадан опит в ИТ и финансовата сфери и я реализирахме. Системата ни е конструирана модулно, като позволява настройване на различни процеси, в зависимост от изискванията на партньорите ни и най-вече в услуга на негово величество Клиента. Да, концептуално подобни решения има в Европа и навън, но нашето е разработено, следвайки местните специфики и регулаторни изисквания.

- Кой и как може да го ползва?

- CREDiPORT посреща с добре дошли всички пълнолетни кандидати за кредит. Три са задължителните условия за ползване - достъп до интернет, смартфон и компютър.

- С кои финансови институции работите?

- В процес сме на преговори с широк кръг от кредитори, поканили сме всички лицензирани финансови институции в България да се присъединят. Не мога да се въздържа да отдам чест и да спомена първия ни партньор, качен на борда преди месец - лицензиран кредитен посредник ЕРА БЪЛГАРИЯ, които консултират клиентите ни по линия на ипотечно кредитиране, събират оферти от голям брой банки, сравняват ги и предлагат най-доброто на клиентите. Един съвет бонус в крачка от тях: Когато търсите добра финансова институция, препоръчително е да изберете такава, която не само предлага по-ниски лихвени проценти, но и допълнителни условия като застраховка. Важно е институцията да отговаря в максимална степен на вашите потребности.

- Какъв е бизнесмоделът на CREDiPORT, какви са цените на услугите за ползване на платформата?

- Всичките ни услуги, както на борсата за кредити CREDiPORT, така и в магазина ни за онлайн застраховки iPORT са напълно безплатни за клиента, включително и електронните подписи.

Снимка 491587

- Доколко можем да се доверим на сигурността на платформата?

- Ние добре осъзнаваме чувствителността на информацията, с която оперираме и се стремим да използваме най-съвременните средства за защита. Всичко, от мрежата до функциите за потребителско изживяване, подлагаме на критичен строг контрол.

-Кои са целите ви в развитие?

- Планираме създаването на единен финансов хипермаркет, който да обедини услугите, свързани с кредитиране и със застраховане, които вече предлагаме, плюс посредничество при откриване на депозити и пенсионно осигуряване.