Google ще трябва да похарчи милиарди долари за обезщетения на служители след масовите съкращения на компанията миналата година. Това се посочва в последният отчет за приходите.

Печалбите на Alphabet за четвъртото тримесечие и фискалната 2023 г. показаха, че компанията очаква съкращенията, които направи да струват 700 милиона долара за обезщетения за това тримесечие.

Google започна 2024 г. с още съкращения след предишния кръг през януари 2023 г. Компанията съкращава стотици работници на постове от инженер до хардуерна поддръжка.

Компанията освободи 12 000 служители, или приблизително 6% от работната си сила, през януари 2023 г.

След съкращенията през януари 2023 г. компанията "записа обезщетения на служителите и свързаните с тях разходи за 2,1 милиарда долара за цялата 2023 г."

Какво стои зад последната вълна от съкращения в технологичните компании?

Какво стои зад последната вълна от съкращения в технологичните компании?

Компаниите, които обявиха орязване на работни места през януари

През четвъртото тримесечие Google отчете 86,3 милиарда долара приходи, или с 13% повече на годишна база, и 307,4 милиарда долара за фискалната година, с 9% повече на годишна база, според отчета на приходите.

Засегнатият персонал е бил със заплащане време на минималния 60-дневен период за уведомяване на WARN. Предложено е обезщетение от най-малко 16 седмици заплата, плюс две седмици за всяка допълнителна година, в която са работили в Google, и ускорено ограничено придобиване на акции.

Технологичната индустрия миналата година беше център на масови съкращения, на фона на желанието на компаниите да намалят разходите след наемане на персонал по време на технологичния бум по време на пандемията на фона на променящите се икономически условия.