Шведската компания Saab очаква да започне разговори с правителството на България за доставката на нови изтребители през есента, стана ясно днес на пресконференция на директора на компанията за Европа Магнус Луис-Олсон.

В края на мандата на служебния кабинет "Герджиков" министрите одобриха офертата на Saab за самолети Gripen като най-изгодна, но оставиха окончателното решение за редовно избраното правителство на Бойко Борисов.

Самият той пък заяви, че не е сигурен дали ще пусне сделката или ще я забави отново. "Да видим дали най-правилно е веднага да се вземат самолети, или да се погледнат Сухопътни войски, корабите...", каза на 26 май премиерът. И допълни, че "Самолетите са последни".

Saab признаха, че правителството не ги е уведомило официално, а разчитат на информация от медиите.

"Ако България иска да получи изтребителите бързо, то ще трябва и преговорите да се проведат бързо", посочи Олсон, като допълни, че разговорите ще приключат след най-малко една година.

Директорът посочи още, че компанията е готова да дискутира всякакви възможности за плащане, включително и дълъг период от време. Saab имат възможност да предоставят 4 изтребителя до 18 месеца след официално подписване на договор.

В отговор на твърденията, че изтребителите Gripen не са оперативно съвместими със съюзническите стандарти в НАТО, Олсон отрече и допълни, че оръжията на борда може и да не са шведски.

По негова преценка, ако пилотите ни са достатъчно опитни, те могат да поемат дежурства по охрана на въздушното пространство на страната до една година.

Сделката е със стойност около 1.5 млрд. лв. - най-голямата инвестиция за последните десетилетия.

България на крачка от най-скъпата военна сделка през последните 25 години

България на крачка от най-скъпата военна сделка през последните 25 години

Решението за закупуване на нови изтребители се чака скоро