Домакинът на Световното първенство през 2022 г., Катар изуми спонсора на Световното първенство Budweiser със забраната си в последната секунда за продажба на алкохол на стадионите по време на първенството.

Това вероятно значи, че значителни количества бира ще останат непокътнати. Budweiser обаче заяви, че ще част от бирата, която първоначално е планирала да бъде продавана по време на турнира, ще бъде предоставена на страната, чийто отбор ще спечели Световната купа на 18 декември.

"Ще споделим повече подробности, когато се доближим до финала", каза пред CNN говорител на Anheuser-Busch InBev.

Консервативната мюсюлманска държава обяви, че няма да позволи продажбата на алкохол по време на Световното първенство миналата седмица, освен в някои зони на стадионите, въпреки, че по-рано през годината беше прието решение да няма такива ограничения.

Веднага след обявяването на забраната за алкохол Budweiser написа в туит, че това "смущаващо", но по-късно беше изтрит.

Пиенето на алкохол не е незаконно в страната, но Катар има правила, които строго ограничават широкото му използване.

Правилата гласят, че е забранено пиенето на алкохол на обществени места, което може да доведе до присъда за затвор до 6 месеца". Някои барове и хотели имат право да продават алкохол, но тези заведения са получили специални лицензи за това.

"След дискусии между властите на страната домакин и ФИФА беше взето решение продажбата на алкохолни напитки да се случва на определени места", казаха от ФИФА.

Budweiser е спонсор на Световното първенство от 1986 година. Компанията прави реклами с най-добрите играчи в спорта, включително Лионел Меси и Неймар.