Deutsche Telekom AG, най -голямата телекомуникационна компания в Европа, ще продаде нидерландското си дъщерно дружество T -Mobile Netherlands Holding BV за 5.1 млрд. евро (6.1 млрд. долара). Купувач са американските и британските частни инвестиционни компании Warburg Pincus и Apax Partners, се казва в прессъобщението на германската компания.

Дял от 25% в T-Mobile Netherlands е собственост на шведската телекомуникационна компания Tele2, който се оценява на около 860 милиона евро. Консорциумът от частни инвестиционни фондове също така ще го изкупи, се казва в съобщението.

Сделката ще бъде една от най-големите в европейския телекомуникационен сектор тази година, според агенциия Bloomberg.

Warburg Pincus и Apax вече имат опит в сътрудничеството и закупуването на съвместни активи. През 2019 г. тези фондове придобиха компанията за спътникови комуникации Inmarsat Plc за 3,4 млрд. долара.

Германският Deutsche Telekom влезе в нидерландския мобилен пазар през 2000 г., като закупи дял от съвместното предприятие между Belgacom SA и Tele Danmark. По-късно през 2003 г., след като немският оператор напълно изкупи датската компания, тя беше преименувана на T-Mobile Netherlands.

Deutsche Telekom обмисляше възможността да продаде подразделението през 2015 г., за да събере допълнителни средства за закупуване на безжични честоти в САЩ, припомня Bloomberg. Компанията обаче се отказа от тази идея. През 2019 г. T-Mobile Netherlands се обедини с шведската Tele2 AB, за да създаде най-големия мобилен оператор в Страната на лалетата.

След новината акциите на Deutsche Telekom поскъпнаха с 0,6% в понеделник на Франкфуртската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на компанията се е увеличила с 19,7% до 84,5 милиарда евро.