Компанията майка на Пощенска банка - гръцката Eurobank няма намерение да продава бизнеса си в България, Сърбия и Кипър. Компанията запазва дейността си в трите държави, поставяйки амбициозната цел местните поделения да удвоят печалбите си през следващите няколко години, съобщава пред Reuters заместник главният изпълнителен директор на банката Ставрос Йоану.

Трите най-големи гръцки банки - NBG, Piraeus Bank, Eurobank, разпродават бизнеса си в региона, изпълнявайки плана за преструктуриране, наложен им от ЕС. NBG продаде банката си в България ОББ на белгийската KBC през 2017 г., а Piraeus активно търси купувач за активите си у нас. Тя вече приключи продажбата на дъщерното си дружество в Румъния, като купувач бе втората най-голяма банка в северната ни съседка - Banca Transilvania.

Eurobank продава бизнеса си в Румъния

Компанията-майка на "Пощенска банка" продаде бизнеса си в Румъния

Купувач е местната Banca Transilvania

"Операциите в чужбина допринасят за повече от 50% от рентабилността на групата. Непосредствената ни цел е да ги увеличим до 200 млн. евро от сегашните 110 млн. евро", посочва Йоану По думите му тези страни вече са излезли от кризата и икономиките им растат с 3-4% годишно, което означава, че има място за увеличаване на кредитирането за бизнеса и домакинствата.

След като сви активите си извън Гърция до 8.7 млрд. евро от 11.2 млрд. евро, изпълнявайки изискванията на европейските власти, Eurobank ще се превърне в гръцката банка с най-голямо международно присъствие.

Групата бързо се изтегли от Полша и Турция в началото на кризата през 2008 г. и продаде операциите си в Украйна през 2016 г. Стратегията ни беше да излизаме от пазари, които са твърде големи и изискват повече инвестиции, за да достигнем топ 5 на банките там, обяснява Йоану.

Три големи сделки се задават в българския банков сектор през 2018-а

Три големи сделки се задават в българския банков сектор през 2018-а

Това прогнозират експерти

В България, където Eurobank придоби мрежата на друга гръцка банка - Alpha Bank, дъщерната й Пощенска банка е петата по големина и единствената гръцка банка след продажбата на ОББ и очакваното излизане на Piraeus Bank от пазар. Тя се конкурира с големите играчи - италианската Unicredit, австрийската Raiffeisen и френската Societe Generale.

При добра оферта, компанията майка е склонна да я обмисли. "Ако се появи добра възможност в България, ще я разгледаме", каза Йоану.