"Газпром" е поела контрола на над най-голямата социална мрежа в Русия, "Вконтакте", пише The Moscow Times. Промяната се случва след серия от сделки, чрез които делът на милиардера Алишер Усманов в холдинговата компания бе изкупен.

Транзакцията дава на руската държава значимо влияние върху ключова част от интернет пространството в страната. И това се случва в момент, в който наблюдатели казват, че Кремъл агресивно търси повече контрол над социалните платформи.

Инвестиционната компания на Усманов, USM Holdings, продаде 45 процента дял в MF Technologies, която контролира VK Group, на "Согаз". Сделката дава на "Согаз" — основана от "Газпром" — над 25 процента от правата за гласуване във VK.

"Газпромбанк", финансовото подразделение на газовия контрол, пък увеличава дела си в MF Technologies от 36 на 45 процента. Впоследствие акциите бяха прехвърлени на подразделението "Газпром Медия".

Така "Газпром", чрез дъщерни и свързани компании, контролира над 50 процента от гласовете във VK.

"Вконтакте" често се описва като "руския Facebook" и има почти 100 млн. потребители. Тя бе създадена от руския предприемач Павел Дуров, който я продаде през 2014 г., цитирайки "натиск от ФСБ". Така социалната мрежа вече се смяташе за близка до руското правителство, а критици казват, че тя е споделяла данни за потребителите със службите за сигурност.

"Газпром" пуска конкурент на TikTok

"Газпром" пуска конкурент на TikTok

Кремъл засилва натиска над социалните платформи