Българското дружество "Енергоремонт Холдинг" вече е част от групата на холандския гигант в услугите в производството на природен газ, петрол и в минната индустрия Dietsmann. Финализирането на сделката беше потвърдено от ръководството на двете компании на събитие в столицата вчера вечерта.

Европейската компания е сред водещите фирми в експлоатацията и поддръжката на съоръжения в енергийната сфера, като сред клиентите й са гиганти, като Shell, Total и Exxon.

От вчера Dietsmann официално е и собственик на над 97% от акциите на българската фирма, като останалата част от ценните книжа ще продължат да се държат от минотарни собственици. Преди време придобиването беше разрешено от Комисията за защита на конкуренцията.

Конкретната сума на сделката остава тайна, тъй като от Dietsmann са водили отделно преговори с всички акционери в "Енергоремонт Холдинг" и по думите на Росен Христов, който представлява холандското дружество в Източна Европа и Южна Америка, тази информация е конфиденциална. 

В момента пазарната капитализация на българското дружество възлиза на над 86 милиона лева и вероятно сделката е за близка сума.

Въпреки това главният изпълнителен директор на международната компания Питър Кутерман посочи, че инвестицията е една от най-големите на холандска компания у нас. А според данните на Българската народна банка (БНБ) най-много чуждестранни вложения в България имат именно фирми от Холандия. 

Към момента не е ясно и какво ще е името на новата обединена компания. "Предвиждаме да слеем двете имена, като присъстват и двата бранда. Вероятно ще бъде нещо подобно, като "Dietsmann Energoremont". Окончателното решение ще стане ясно в следващите няколко седмици", коментира Христов.

Той ще бъде част от управлението на новото дружество в България заедно с досегашния главен изпълнителен директор на "Енергоремонт Холдинг" Теодор Осиковски. 

"Година по-рано се насочихме към Балканите и оценихме потенциала на региона за разширяване на нашата дейност. След процес на проучване, когато срещнахме "Енергоремонт" разбрахме, че това е фирма, която е в състояние да расте и да използва нашите ресурси", каза Кутерман по време на събитието.

По думите на Христов сега предстои процес на интегриране между двете компании, като ще бъдат рефинансирани и кредитите на "Енергоремонт" с цел намаляване на финансовата тежест на дружеството. 

"Ще търсим разширяване на пазарния дял в България, както и в останалите балкански държави", допълни той.

"Енергоремонт Холдинг" е най-голямото дружество у нас, специализирана в реконструкцията, модернизацията и изграждането на енергийни мощности. Тя управлява 10 дъщерни фирми в страната, като капиталът й е близо 20 милиона лева.

Компанията завърши 2016 година със загуба от 11,3 милиона лева при такава от 5,8 милиона лева за предходната година.

Dietsmann е създадена през 1977 година в Холандия, като днес тя развива дейност в цял свят, но присъствието й е най-сериозно в Африка, Каспийския регион, Русия и Южна Америка. Основният й бизнес е свързан с услуги по експлоатация и поддръжка на съоръжения в нефтената и газовата индустрия, в сферата на комуналните услуги и други промишлени сектори.

Служителите на компанията са над 5000 души, като печалбата й за 2015 година възлиза на 361 милиона евро.