Компанията майка на Нова телевизия - "Нова Броудкастинг Груп", стана собственик на 20% от онлайн платформата за търговия eBag.bg. Това посочват в официалното си становище от дружеството.

Това е поредната стъпка на фирмата към разширяване на интернет бизнеса й, като преди време тя придоби участия в Grabo.bg, Trendo.bg, Opoznai.bg и Broshura.bg.

Онлайн магазинът eBag.bg започва да работи преди две години, като днес е лидер в електронната търговия на хранителни стоки и за продукти за дома и офиса на територията на София.

В началото на миналата година чрез "Нетинфо" "Нова Броудкастинг Груп" придоби 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg и от платформата за търговия на маркови стоки Trendo.bg.

Сделката включваше и закупуването на мажоритарен дял от акциите на Opoznai.bg. През лятото на 2016 година дружеството стана собственик и на 20% от сайта Broshura.bg.

Междувременно днес стана ясно още, че собственикът на "Нова Броудкастинг Груп" - шведската корпорация Modern Times Group (MTG), е продал своя дял в медийна група в Чехия. Корпорацията се е разделила с 50% от акциите си във FTV Prima Holding.

Подписаното споразумение предвижда ценните книжа да бъдат купени от друга чешка компания - Denemo Media, срещу 237,4 милиона евро или приблизително 2,255 милиона чешки крони.

Капиталът, който ще получи MTG след продажбата, ще бъде използван за увеличение на участието й в платформата за онлайн игри InnoGames, пише сайтът TelecomPaper. В момента шведската компания държи 21% от нея, но се надява да придобие 51% от акциите.

MTG стана собственик на половината от FTV през 2005 година за 87 милиона долара или 820 милиона чешки крони.

В края на миналата година шведската корпорация купи 21% от базираната в Хамбург InnoGames.

У нас MTG държи 95 на сто от Нова телевизия, заедно с останалите канали, влизащи в групата - Diema, Diema Family, Kino Nova, Nova Sport, Diema Sport и Diema Sport 2.