За първи път в историята корпоративните сделки по света надхвърлиха $5 трлн., показват данни на Dealogic, цитирани от Reuters. От началото на 2021 г. до 16 декември общата стойност на придобиванията и сливанията достига $5,63 трлн. — ръст от цели 63 процента спрямо 2020 г. Предходният рекорд бе поставен през 2007 г., когато бяха направени сделки за $4,42 трлн.

Обичайно, най-много са сделките в секторите на здравеопазването и технологиите, като през тази година тенденцията остава непроменена.

В САЩ обемът на сделките се удвоява до $2,61 трлн., в Европа ръстът е 47 процента до $1,26 трлн., а в Тихоокеанския регион те се повишават с 37 процента до $1,27 трлн.

Наблюдатели посочват, че сливанията и придобиванията са подкрепени от рекордните нива на свободни средства в баланса на компаниите, както и от натрупаното търсене от миналата година, в която сделките паднаха до тригодишно дъно заради несигурността. Силното повишение на оценките на публичните компании също им даде силата да използват акциите си като валута за придобивания.

Броят на сделките не намалява и към края на годината, тъй като компании и инвеститорите бързат да се възползват от евтините пари преди бъдещото повишение на лихвите в САЩ.