Поредицата от сделки, превърнали "Булсатком" от водещ играч при цифровата телевизия в собственост на един от основните му конкуренти, всъщност нямат връзка помежду си и няма нищо нередно в ролята на бившия член на надзора на Vivacom Спас Русев. Това става ясно от мотивите по решение на Комисията за защита на конкуренцията, дошло година и половина, след като той придоби компанията и след това я препродаде на United Group.

Българската компания изпадна в сериозни финансови затруднения заради поредица от твърде амбициозни проекти като собствен сателит и 4G мрежа. В края на 2022 г. стана ясно, че Спас Русев чрез "Вива Корпорейт България" придобива "Булсатком" срещу над 120 млн. евро, като малко по-късно се разбра, че голяма част от парите са дошли от United Group и срещу тях групата е придобила инфраструктурата на доставчика. В края на миналата година собственикът на Vivacom обяви, че купува и абонатите на "Булсатком", като това беше разрешено от КЗК въпреки недоволството на останалите телекоми, малки доставчици и синдикалната организация в придобиваната компания.

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Сделката се проточи повече от година

Парадоксално, но сега, месеци след затварянето на сделката, КЗК се произнесе по отношение на първата от няколкото сделки в сюжета - тази с участието на Спас Русев.

United Group признаха, че са финансирали сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за "Булсатком"

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

В своето становище от "Йеттел България" посочват, че са налице данни и доказателства, че създадената през 2021 г. с 5000 лева капитал "Вива Корпорейт България" ЕООД "е само средство за придобиването" на "Булсатком": "Още от 2021 г., докато г-н Спас Русев е член на надзорния съвет на Виваком (тогава наричано Българска Телекомуникационна Компания ЕАД), което е част от United Group, същият е преговарял и е бил избран за купувач на Булсатком. Това обстоятелство е публично известно от редица медийни публикации от август 2021 г., независимо че процеса по приключване на преговорите и реализиране на сделката е приключен най-късно в края на август 2022 г. или малко след това".

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

bTV видяха екзистенциален риск в намерението на United Group да придобие доставчика

Заради прехвърлянето на мрежата към United Group след сделката от Yettel са на мнение, че "Булсатком" е изпаднал в ситуация, в която дейността на доставчика вече не може да бъде самостоятелна и независима.

Затова и от "Йеттел България" настояват или концентрацията да бъде забранена и вече извършените действия по изпълнението ѝ - обезсилени, или КЗК да принуди United Group да продаде активи, или до инфраструктурата да се даде достъп и на останалите играчи на пазара.

На фона на скандали: КЗК даде "Булсатком" на United Group

КЗК даде "Булсатком" на United Group (ОБЗОР)

Решението в полза на собственика на Vivacom дойде след "спринтьорски" анализ на телеком пазара

Антимонополният орган обаче е на друго мнение. Според тях не можем да говорим за концентрация, защото "Вива Корпорейт България" не извършва стопанска дейност, резултатите от която да са предназначени за размяна на пазара, а Спас Русев не осъществява контрол върху други предприятия с регистрация в страната.

Две седмици по-късно: КЗК обясни защо пуска сделката за "Булсатком"

Две седмици по-късно: КЗК обясни защо пуска сделката за "Булсатком"

Според антимонополния орган в сектора ще има достатъчно конкуренция и след сделката

По отношение на финансирането на United Group, от КЗК посочват, че представените им документи съдържат чисто финансови условия и няма "клаузи, които да предоставят на Заемодателя допълнителни права, по силата на които да направят (....)*действителен собственик или да доведат до де факто контрол от негова страна".

United Group обяви поглъщането на "Булсатком" от Vivacom

United Group обяви поглъщането на "Булсатком" от Vivacom

Групата обяви сделката за приключена, но все още тече срокът за обжалването на решението на КЗК

КЗК коментира и последващите сделки около "Булсатком", като припомня, че по-рано е постановила, че придобиването на мрежата на компанията от United Group не попада в обхвата на Закона за защита на конкуренцията, а за пълното поглъщане на компанията е била нотифицирана в срок. Затова и искането КЗК да разглежда целия сюжет като една сложна операция е отхвърлено с мотива, че става дума за различни участници, различен предмет и различна фактическа обстановка.

Решението на комисията може да бъде обжалвано в съда.