Една от най-големите и със сигурност най-важната в последните години сделка на телеком пазара у нас преодоля решаващо препятствие. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри придобиването на "Булсатком" от United Group - компанията собственик на Vivacom и "Нова Броудкастинг Груп" у нас, научи Money.bg от свои източници.

Това се случи малко повече от месец, след като антимонополният орган обяви, че започва задълбочено пазарно проучване. В практиката на КЗК трудно може да се намери друг случай, в който толкова бързо анализът е позволявал произнасяне - особено за такава сделката от огромен финансов и обществен интерес.

Решението предизвика огромен скандал, който стигна и до Народното събрание.

Защо е важно

"Булсатком" дълги години беше лидер в сферата на цифровата телевизия у нас, а освен това чрез собствени инвестиции и придобивания стана и интернет доставчик в много населени места. Някои амбициозни, но неудачни начинания като собствените сателит и 4G мрежа, обаче, създадоха сериозни проблеми на компанията.

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Спас Русев е придобил "Булсатком" за над €120 милиона

Сделката се проточи повече от година

В телеком сектора се стигна до истинска война, след като в края на 2022 г. "Булсатком" беше закупена от Спас Русев (бивш собственик на Vivacom) за 120 млн. евро с финансиране от United Group, а след това инфраструктурата ѝ отиде във Vivacom и United Towers.

United Group признаха, че са финансирали сделката на Спас Русев за "Булсатком"

Собственикът на Vivacom призна, че е финансирал Спас Русев за "Булсатком"

Телекомът ще придобие базовите станции и оптичната мрежа на компанията

Конкурентите на българския телеком още преди месеци твърдяха, че става дума за "пълзящо" придобиване на водещия по това време телевизионен доставчик у нас - твърдение, което настоящият кандидат-купувач отричаше. В крайна сметка, обаче, на 9 ноември United Group официално обяви намерението си да купи "Булсатком".

Собственикът на Vivacom United Group купува Булсатком

Собственикът на Vivacom купува Булсатком

Компанията стъпи на българския пазар през 2020 година с придобиването на Vivacom

Междувременно, КЗК така и не се произнесе по предходната сделка - придобиването на "Булсатком" от Спас Русев. "A1 България", Yettel, bTV Media Group, КТ "Подкрепа" и ред други заинтересовани страни атакуваха придобиването на телевизионния и интернет доставчик от United Group с мотива, че групата ще доминира на пазара и това може даже да ликвидира по-малки компании в сектора, както и медии.

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

bTV видяха екзистенциален риск в намерението на United Group да придобие доставчика

"Vivacom се опитва да спаси национален платформен оператор", беше тезата на UG, според които след сделката няма да имат господстващо положение.

United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom опитва да спаси национален оператор

United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom опитва да спаси национален оператор

Заемът за Спас Русев и решението за придобиване на "Булсатком" са две независими операции, категорични са от групата

Какво казва КЗК

Според решението, информация за което се появи в "Медиапул" още вчера, United Group би имала 41% пазарен дял след придобиването на "Булсатком" и така не може да се говори за господстващо положение.

Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор

Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор

Телекомът ще обжалва в съда решението на КЗК за инфраструктурата на "Булсатком"

Това е така, защото телевизионните абонати у нас според КЗК са с 500 000 повече, отколкото са в доклада на релевантната Комисия за регулиране на съобщенията. Общият им брой става 3 млн. след добавянето на ползвателите на стрийминг платформи от типа на Netflix. Подобна теза развиваше и United Group.

Антимонополният орган се "обляга" на КРС и по друг важен момент - като наследник на БТК, Vivacom е собственик на по-голямата част от каналната мрежа, в която се полагат кабели.

КЗК като цяло е на мнение, че сделката няма съществено да промени пазарната ситуация, не са нужни допълнителни мерки и разпорежда незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване.

Вторични трусове

Часове, след като стана ясно, че КЗК върви към одобряване на поглъщането, темата стана политическа.

"Ако е вярно, че утре Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще одобри сделката между "Юнайтед груп" и "Булсатком", това много ни притесни", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и допълни, че е притеснително, ако комисията просто одобри без никакъв коментаррешение, което ще се отрази на хиляди българи.

"Политиците нямаме работа да определяме дейността на регулаторите. Смятам, че е недопустимо да се бутаме там", заяви на свой ред Делян Пеевски от ДПС.

Позиция на United Group по повод изказването на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Позиция на United Group по повод изказването на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

Разглеждането на казус "Булсатком" продължава и решението все още не е прието и публикувано

Още в началото на днешния ден от United Group реагираха остро. "Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор", посочиха от групата в своя позиция.

КЗК, която към момента на писане на този материал (13:45 часа на 1 февруари 2024 г.) не е качила решението на сайта си, също излезе с позиция по адрес на думите на Петков: "Комисията изразява сериозното си притеснение от подобни изказвания в медийното пространство, които представляват опит за сериозна намеса в дейността ѝ и в независимото упражняване на правомощията на КЗК. По същество те показват както непознаване на процедурите, в рамките на които Комисията работи, но и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността на КЗК и изпълнението на правомощията ѝ".

Под прозорците на КЗК се проведе и протест - синдикалната организация на "Булсатком" събра служители на компанията, които се опасяват от масови съкращения след сливането с Vivacom.