"Булсатком" е във влошено състояние, а на пазара остават силни конкуренти и затова няма пречка големият телевизионен и интернет доставчик да бъде придобит от собственика на Vivacom - United Group. Това се разбира от мотивите към решението на Комисията за защита на конкуренцията, която пусна сделката.

Решението е било взето след много бързо проведено задълбочено проучване на пазара на 1 февруари и предизвика политически скандали заради обвинения, че комисията не е анализирала достатъчно подробно ситуацията. Не става ясно защо мотивите се публикуват чак сега.

На фона на скандали: КЗК даде "Булсатком" на United Group

КЗК даде "Булсатком" на United Group (ОБЗОР)

Решението в полза на собственика на Vivacom дойде след "спринтьорски" анализ на телеком пазара

В телеком сектора се стигна до истинска война, след като в края на 2022 г. "Булсатком" (по това време - водещ доставчик на платена телевизия) беше закупена от Спас Русев (бивш собственик на Vivacom) за 120 млн. евро с финансиране от United Group, а след това инфраструктурата ѝ отиде във Vivacom и United Towers.

Конкурентите на българския телеком още преди месеци твърдяха, че става дума за "пълзящо" придобиване на водещия по това време телевизионен доставчик у нас - твърдение, което настоящият кандидат-купувач отричаше. В крайна сметка, обаче, на 9 ноември United Group официално обяви намерението си да купи "Булсатком".

Какво вижда регулаторът?

В подробните мотиви към решението се посочва, че на пазара на телевизионно съдържание на едро "Нова Броудкастинг Груп" на United Group и bTV Media Group са равностойни конкуренти, като освен това има още силни международни играчи и даже след сделката натискът между всички тях ще се запази.

"Ограничаването на достъпа на конкурентни платформени оператори до телевизионните канали на придобиващата група би довело до понижаване на рейтинга и аудиторния дял на каналите, което от своя страна ще доведе до намаляване на приходите от телевизионна реклама. Това обосновава извода, че придобиващата група е зависима от своите клиенти и потребители, които формират аудиторния дял на програмите и следователно подобна стратегия на пазара за него би била икономическа необоснована", пишат от КЗК и добавят, че за платформените оператори и техните абонати остават алтернативи като Max Sport, Eurosport, RING и т.н.

United Group: Смятаме, че "Булсатком" перфектно се вписва в нашата българска история

United Group: Смятаме, че "Булсатком" перфектно се вписва в нашата българска история

Групата набра облигационно финансиране в размер на 1,73 млрд. евро

Според антимонополния орган като насрещна реакция А1 може да откаже на Виваком/Булсатком достъп до каналите Max Sport, а групата PPF (от която са част Йеттел и БТВ) може да откаже на Виваком/Булсатком достъп до каналите на bTV.

За обратната възможност - новата голяма група да не излъчва каналите на конкурентите си, от КЗК посочват, че подобно действие би дало възможност на абонатите да прекратят договорите си без неустойка - Законът за електронните съобщения позволява това при отпадане на канал, който е фигурирал при подписването.

"Комисията отчита, че евентуална изключваща стратегия на обединеното предприятие не би имала съществен ефект, защото БТВ ще продължи да има достъп до зрителите не само чрез други платформени оператори, но и чрез платформата voyo.bg, чрез която срещу заплащане на 8 лв. месечно (а при абонамент за 12 месеца - 5.59 лв. месечно) зрителите могат да гледат всички канали на БТВ", посочват още от КЗК.

КЗК пусна ключова сделка около придобиването на "Булсатком"

КЗК пусна ключова сделка около придобиването на "Булсатком"

Антимонополният орган не видя проблеми в преминаването на инфраструктурата на доставчика към Vivacom и United Towers

Комисията защитава тезата, че КРС мери дяловете на играчите на телевизионния пазар без да включва доставчици като Netflix и Amazon и сателитните и IPTV оператори от съседни страни като Турция, чиито услуги са достъпни у нас. Регулаторът стъпва на данните на Bmedia и Ernst&Young, според които Vivacom има до 23% пазарен дял, а "Булсатком" - под 18%. Това е доста по-малко от над 60-те процента, за които A1 и Yettel говорят и повтаря тезата на United Group.

По отношение на интернет услугите КЗК отбелязва, че "Булсатком" не предлага скорости над 100 мегабита в секунда, "а това е необходимо условие за ползване на интернет за голяма част от потребителите". "С оглед обстоятелството, че на пазара е активен доказано ефективен конкурент като А1, наблюдаваната тенденция за изключително интензивно нарастване делът на Йеттел, както и наличието на множество алтернативни регионални доставчици (вкл. регионални лидери като Бдин Ком в област Видин и Кабел Сат Запад в област Кюстендил), би могло да се приеме, че планираната сделка не би довела до съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответния пазар", пишат от комисията.

Тя разрешава концентрацията - и то с незабавно изпълнение на решението.

То може да бъде обжалвано от Административния съд - София област.