United Group - собственик на Vivacom и на "Нова Броудкастинг Груп", обяви, че е приключила придобиването на телевизионния и интернет доставчик "Булсатком".

Сделката разтърси българския телеком сектор, защото касае две от водещите компании по брой телевизионни абонати у нас, а освен това засяга достъпа до интернет на огромна част от домакинствата. Макар и оповестена като финализирана, тя тепърва ще бъде обект и на спорове в съда.

Какво се случи?

"Булсатком" дълги години доминираше като доставчик на сателитна цифрова ТВ, а освен това чрез придобивания и собствени инвестиции започна да предлага интернет в много от големите градове у нас. Няколко амбициозни, но неуспешни проекта като изстрелването на собствен спътник и изграждането на мобилна мрежа доведоха компанията до финансови проблеми.

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за "Булсатком"

bTV видяха екзистенциален риск в намерението на United Group да придобие доставчика

Така в края на 2022 г. тя беше закупена от Спас Русев (бивш собственик на Vivacom) за 120 млн. евро с финансиране от United Group, а след това инфраструктурата ѝ отиде във Vivacom и United Towers.

Конкурентите на българския телеком още преди месеци твърдяха, че става дума за "пълзящо" придобиване на водещия по това време телевизионен доставчик у нас - твърдение, което настоящият купувач отричаше. В крайна сметка, обаче, на 9 ноември 2023 г. United Group официално обяви намерението си да купи "Булсатком".

United Group: Смятаме, че "Булсатком" перфектно се вписва в нашата българска история

United Group: Смятаме, че "Булсатком" перфектно се вписва в нашата българска история

Групата набра облигационно финансиране в размер на 1,73 млрд. евро

То беше подпечатано с решение на КЗК, според чието задълбочено проучеане в сектора конкуренцията в телевизионния сектор и при доставката на интернет ще остане достатъчно силна и след сделката и няма да се появи играч с над 60-процентов пазарен дял. Решението на антимонополния орган беше с предварително изпълнение.

Приключена ли е сделката?

Съобщението на United Group идва след като Административен съд - София област не прие аргументите на засегнати в казуса страни за това, че сливането не трябва да става факт преди обжалване по същество. Срокът за него е 14-дневен и започна да тече с публикуването на решението на Комисията за защита на конкуренцията на 15 февруари, тоест още не е изтекъл.

На фона на скандали: КЗК даде "Булсатком" на United Group

КЗК даде "Булсатком" на United Group (ОБЗОР)

Решението в полза на собственика на Vivacom дойде след "спринтьорски" анализ на телеком пазара

По информация на Money.bg A1 България, Yettel и bTV Media Group са предприели конкретни стъпки да се борят срещу сделката в съда или предстои да го направят.

На фона на това, главният изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев на 23 февруари е вписан като управител на "Булсатком" в Търговския регистър, а в прессъобщението е представен като "главен изпълнителен директор на Vivacom и Булсатком".

Две седмици по-късно: КЗК обясни защо пуска сделката за "Булсатком"

Две седмици по-късно: КЗК обясни защо пуска сделката за "Булсатком"

Според антимонополния орган в сектора ще има достатъчно конкуренция и след сделката

"Успешното приключване на придобиването на Булсатком е добра новина за потребителите на силно фрагментирания пазар в този сектор в България", е цитиран в текста да коментира той.

Изпълнителният директор на United Group Виктория Боклаг коментира сделката така: "Тази стъпка ще ни позволи да стимулираме по-нататъшния растеж на този важен пазар и ще позволи ускоряване на иновациите в региона. Това придобиване допълва нашето портфолио и има ясни ползи за настоящите и бъдещи клиенти в България".