Успешно е реализирана сделката по продажбата на втория по големина вятърен парк в България - "Ветроком", на австрийската компания Renalfa IPP, съобщиха от "УниКредит Булбанк", като банката е консултант по сделката. С капацитет от 72,5 мегавата (MW), вятърният парк, който е изцяло собственост на Alpiq, произвежда годишно средно 135 гигаватчаса (GWh) електроенергия, щадяща климата.

Renalfa IPP е съвместно предприятие между френския инвестиционен фонд Rgreen Invest и базираната във Виена Renalfa Solarpro Group. Дружеството също така придобива и Alpiq Wind Services, което е специализирано в експлоатацията и поддръжката на вятърни турбини, както и търговския бизнес на Alpiq Energia Bulgaria. Alpiq е водеща швейцарска енергийна група с богат опит в предоставянето на енергийни услуги и разнообразен портфейл от активи за производство на електроенергия в Европа.

Renalfa IPP е един от водещите инвеститори и разработчици в Източна Европа, с повече от 450 MW оперативни активи или проекти в активното строителство и повече от 1 GW проекти в късен етап на развитие. Компанията развива дейност в Полша, Унгария, Румъния, България и Северна Македония.

"Профайн Енерджи ГмбХ" иска да строи плаващ соларен парк за 1 милиард лева на територията на язовир "Огоста"

Германска компания иска да строи плаващ соларен парк за 1 млрд. лева на територията на язовир "Огоста"

Стартира процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция

"УниКредит успешно консултира Alpiq по тази знакова сделка в България. Основен фокус на Alpiq е производството на чиста вятърна енергия със значително въздействие върху околната среда. Бизнесът в областта на ESG е важен за нас и ние сме стремим да постигнем целта за нетно нулево ниво на финансираните емисии до 2050 г.,", коментира Борислав Бангеев, Директор Корпоративно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

"Значителната динамика на енергийните пазари, съчетана с промени в местното законодателство в областта на енергетиката, беше основното предизвикателство пред екипа ни при тази сделка", сподели от своя страна Георги Цонев, Ръководител Инвестиционно банкиране в УниКредит Булбанк.

УниКредит проведе конкурентен търг с голям брой участници за продажбата на активите на Alpiq, като привлече силен интерес както от стратегически, така и от финансови участници, обясняват от банката. Въпреки трудната макроикономическа и регулаторна среда, сделката беше успешно подписана в началото на годината и се очаква да приключи през 2023 г., при спазване на стандартните условия за приключване, по-специално при одобрение от страна на организациите за защита на конкуренцията.