Американската авиокосмическа и индустриална компания United Technologies Corp. (UTC) ще получи одобрението на ЕС за покупката на производителя на авиационната техника Rockwell Collins, съобщават източници на Reuters.

Офертата от 23 млрд. долара превръща придобиването в най-голямата авиокосмическа сделка в историята.

Лидер в авиобранша поглъща конкурент

Лидер в авиобранша поглъща конкурент

Това е една от най-големите сделки в историята на авиацията

Сделката, обявена през септември миналата година, ще създаде нов играч в най-високия ешелон на доставчиците на Boeing, Airbus, Bombardier и други производители на самолети.

Поглъщането ще осигури на UTC, производителя на реактивните двигатели Pratt & Whitney, по-добра възможност да се противопостави на натиска на авиопроизводителите, търсещи намаляване на цените, които се конкурират в областта на услуги с висока печалба и резервни части.

Авиационен гигант купува конкурент за $30 милиарда

Създава се един от най-големите доставчици на части за самолети в света

Сделката трябва да бъде завършена през уикенда

UTC е предложила да продаде определени активи, за да отговори на опасенията на Европейската комисия за концентрация. Европейският регулатор по конкуренцията трябва да вземе решение за сделката до 4 май.

Rockwell Collins е специализирана в бизнеса с авионика, седалки и интериор на самолети. Това е втората подобна сделка след като миналата година френският производител на самолети Safran придоби производителя на седалки Zodiac Aerospace.