По-малко от година и половина след ребрандирането си, Yettel може скоро да се окаже с нов голям инвеститор. Чешката инвестиционна група PPF преговаря с компания от Обединените арабски емирства за продажбата на дял в телеком бизнеса си в България, Сърбия и Унгария. Информацията беше потвърдена и от Прага, и от Абу Даби.

Детайли: В края на юни в. "Капитал" писа, че от няколко седмици PPF и Etisalat преговарят за продажба на контролен дял от минимум 25%, като целта е при постигане на договорка сделката да стане факт до края на лятото. Според изданието очакването е PPF да запазят дял.

По-късно и двете страни частично потвърдиха тази информация с на практика идентични позиции - пред "Ройтерс" (PPF) и на сайта на Фондовата борса на Абу Даби (Etisalat): "Etisalat и PPF Group са на ранен етап на обсъждане на потенциално партньорство за проучване на взаимно изгодни възможности за стратегическо сътрудничество в Централна и Югоизточна Европа с изключение на Чехия".

Контекст: За българския телеком това ще е поредна смяна на собствеността. Първоначално основан от гръцката OTE като втори български GSM оператор през 2001 г., той стана част от норвежката Telenor през 2013 г. През 2018 г. компанията беше продадена на PPF заедно с телекомите на Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора.

Юнайтед груп реагира остро на поисканата от Yettel забрана за придобиването на "Булсатком"

Юнайтед груп реагира остро на поисканата от Yettel забрана за придобиването на "Булсатком"

Ето и какво е становището им

Последният беше продаден още през 2021 г. на унгарската 4iG.

През 2022 г. останалите бяха преименувани на Yettel - въпреки че PPF притежава на "домашните" си пазари в Чехия и Словакия телекоми под бранда O2. Както стана ясно, точно те не са част от потенциалната сделка с Etisalat и очевидно продължават да са важни за чешката група.

Telenor е Yettel, телекомът сменя името си

Вторият български мобилен оператор сменя името си за втори път

Телекомът променя името си и в Унгария, и Сърбия

В Унгария 25% от Yettel бяха собственост на местната 4iG, но в началото на 2023 г. този дял отиде в държавната Corvinus International Investment. Това е част от процес, в който контролирани от правителството в Будапеща или близки до него компании придобиват дялове в телеком сектора. Така 4iG, която по информация на EuroActiv, реализира множество държавни IT проекти, и Corvinus, придобиха и бизнеса на Vodafone в Унгария.

В Сърбия Telenor/Yettel стана главно действащо лице в политически скандал. Компанията United Group, която у нас притежава Vivacom, Netinfo и Nova Broadcasting Group, публично обвини управляващите в Белград, че се опитват да изхвърлят от пазара нейния телевизионен и интернет доставчик SBB чрез споразумение за достъп до мрежата и закупуване на съдържание между държавната Telekom Srbija и Telenor Serbia.

United Group продаде клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

Собственикът на Vivacom продаде част от инфраструктурата си у нас и в още две страни

Саудитската stc Group ще плати общо 1,22 млрд. евро

Причината - United притежават телевизията N1, която е критична към властта. Тогава PPF обявиха обвиненията за опит за разпалването на търговска война.

В България Yettel понастоящем е втори по абонати (32,1% от общия брой) и първи по дял от приходите (38%) от мобилни услуги. Компанията използва своята 5G мрежа, за да предоставя и фиксиран интернет и, от пролетта на тази година, телевизия.

Vivacom вече е лидер на телевизионния пазар у нас

Нов лидер на телевизионния пазар у нас

IPTV измества сателита, домашният интернет през 5G бележи голям ръст

Кои са Etisalat: Emirates Telecommunications Group Etisalat е създадена през 1976 г. През 1982 г. тя пуска в експлоатация първата мобилна мрежа в Близкия Изток.

През 1983 г. правителството на ОАЕ придобива 60-процентов дял в компанията, а останалите 40% са пуснати на борсата.

Etisalat притежават 14,61% от Vodafone Group.

За компанията евентуална сделка с PPF ще е стъпване на европейския пазар - в момента нейните 164 млн. клиенти са предимно в Близкия Изток, Азия и Африка: Афганистан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Буркина Фасо, Нигер, Мавритания и др.