Доставките на природен газ от Азербайджан за България през 2024 г. ще покриват повече от 55% от потребностите на страната за годината, заяви азербайджанският министър на икономиката Микаил Джабаров.

"Опитваме се да насърчим нашите предприятия да си сътрудничат по-тясно. SOCAR (държавната петролна и газова компания на Азербайджан) е официално представена в България от миналата година. Азербайджан продължава да изнася за България енергоносители, главно природен газ. През 2024 г. обемът на газа, който ще бъде изнасян от Азербайджан за България, ще надхвърли 55% от годишното й потребление", заяви Джабаров на азербайджанско-българския бизнес форум в столицата Баку, цитиран от Интерфакс.

По думите на азербайджанският министър на икономиката, България също е заинтересована да участва в проекта за износ на "зелена енергия", произведена в Азербайджан, през Грузия за Европейския съюз.

Предния ден президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че доставките на азербайджански газ за България през 2023 г. възлизат на 1,25 млрд. куб. метра, спрямо 600 млн. куб. м през 2022 година.

"Износът на азербайджански газ за България нараства всяка година. През 2023 г. обемът на доставките възлиза на 1 млрд. 250 млн. куб. метра. За сравнение бих искал да кажа, че през 2022 г. обемът на доставките беше 600 милиона кубически метра", каза Алиев.

Азербайджан започна да доставя природен газ за България на от 31 декември 2020 година.

ЕС увеличи скокообразно вноса на нефтопродукти от Азербайджан, коя страна е с "лъвския пай"

ЕС увеличи скокообразно вноса на нефтопродукти от Азербайджан, коя страна е с "лъвския пай"

Наша съседна държава е осъществила около 90% от вноса за януари

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за нашата страна и за региона. Това стана ясно от разговора между българския служебен министър на енергетиката Владимир Малинов и представители на SOCAR вчера, по време на официално посещение в Баку по покана на азербайджанската страна в състава на делегацията, водена от президента Румен Радев.

"Азербайджан е ключов партньор на България за изпълнение на един от основните приоритети на страната в областта на енергетиката - диверсификацията на енергийните източници", изтъкна министър Малинов, съобщиха от енергийното министерство. По неговите думи, доставките от Баку имат съществен принос за гарантиране сигурността и конкуренцията на пазара на природен газ.

"Благодарение на отлично развитата газопреносна инфраструктура в страната, която продължаваме да разширяваме, можем да приемем допълнителни доставки, които ще повишат енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Югоизточна Европа", изтъкна Малинов.

Предстоящия конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 "Хан Тервел" в Черно море бе сред основните теми на разговора на министър Малинов с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров. Владимир Малинов информира своя колега за намерението на правителството да открие нова конкурсна процедура в отговор на предизвикателствата, свързани с енергийната сигурност.

Норвежката Equinor продава активите си в Азербайджан за $1 милиард?

Най-голямата норвежка енергийна компания продава активите си в Азербайджан за $1 милиард?

Кои са потенциалните купувачи