Норвежката енергийна компания Equinor, която е най-голяма в сектора в страната, проучва възможността да продаде своите активи в Азербайджан, които са на обща стойност около 1 милиард долара. Те включват и дял от 7,27% в групата от петролни и газови находища Азери - Чираг - Гюнешли на шелфа на Каспийско море. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По информация на агенцията, норвежката компания работи с Jefferies Financial Group Inc., за оценка на интереса на потенциалните купувачи към техните азербайджански активи, които включват дялове и в други находища на каспийския шелф, както и в тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан.

Като едни от сериозните потенциални купувачи на активите на Equinor в Азербайджан, Bloomberg посочва: държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR, американската ExxonMobil и японската Inpex. Уточнява се, че SOCAR има преимуществено право да изкупи дяловете на Equinor, съгласно условията на договора.

Названието Азери - Чираг - Гюнешли носи група шелфови нефтени и газови находища в южната част на Каспийско море, на 90 км източно от Баку. Те са открити през 80-те години, а от 1994 г. се разработват от международен консорциум от енергийни компании, съгласно договор с правителството на Азербайджан. Общите запаси на тези находища се оценяват на повече от 900 милиона тона нефт и 600 милиарда кубически метра природен газ.

Норвежката Equinor придобива дялове в 5 находища за петрол и газ в Северно море

Най-голямата енергийна компания на Норвегия придобива дялове в 5 находища за петрол и газ в Северно море

Най-големият акционер в компанията е норвежката държава