Без HAL 9000 на този континент, благодаря.

Европейският съюз иска да избегне най-лошите възможни проявления на изкуствения интелект — мислете за плашещите технологии за лицево разпознаване и епизодите на Black Mirror — докато в същото време се опитва да повиши потенциала на икономиката, пише Politico.

Според проектопромени, разгледани от изданието, Европейската комисия планира да забрани употребата на конкретни системи с изкуствен интелект, които се смятат за "високорискови". Други ще бъдат ограничени за употреба в рамките на блока, ако не покриват определени стандарти. Компаниите, които не следват правилата, могат да бъдат глобени с до €20 млн. или 4% от годишния им оборот. Правилата ще бъдат представени на 21 април.

Промените представляват първи опит за регулация на изкуствения интелект — и ЕС иска да демонстрира своя подход. Брюксел не желае да остави мощните технологични компании да правят каквото си пожелаят, какъвто е подходът в САЩ. Но и не желае да се възползва от мощта на технологиите, за да се превърне в тоталитарен режим. Вместо това, блокът казва, че иска "насочен към хората" подход, който хем подкрепя развитието на технологиите, хем ще им попречи да нарушат поверителността на европейците.

Накратко, това означава, че AI системите, които подпомагат производството, помагат за борбата с климатичните промени или правят енергийните мрежи по-ефективни са добре дошли. Но редица технологии, които се използват и днес, като алгоритми за сканиране на CV, за преценка на кредитоспособност, социални помощи, визи и други ще попаднат под категорията "високорискови".

Системите за социален рейтинг, като тези в Китай, които следят колко "добри граждани" са китайците и бизнесите, са класифицирани като противоречащи на ценностите на съюза и ще бъдат забранени.

Текстовете предлагат и забрана на AI системи, които манипулират поведението на хората, мненията и решенията им; възползват се от техните уязвимости, както и такива, които целят масово наблюдение. Правилата обаче допускат изключения, ако технологията се използва за противодействие на криминални деяния. Употребата на технология за лицево разпознаване, например, ще бъде позволена, ако се използва за ограничен период от време и на конкретни места.

Изключенията целят да удовлетворят желанията на страни като Франция, които настояват да интегрират AI в системите си за сигурност, но ще предизвикат гнева на защитниците на поверителността, които искат пълна забрана. Последните посочват, че изключенията ще се превърнат в правило.

Правилата вероятно ще бъдат обект на критики и от индустрията. И е възможно да предизвикат напрежение със САЩ, тъй като щатските компании ще бъдат обект на регулациите.