Европейската комисия (ЕК) оряза прогнозата си за растежа на Еврозоната през 2016 г. Според новите изчисления брутният вътрешен продукт (БВП) няма да надхвърли 1,6% при очаквания за такъв от 1,7% при предишната прогноза. По отношение на Европейския съюз (ЕС) растежът ще е в рамките на 1,8%.

От Комисията смятат, че през следващата година икономиката на Еврозоната ще се забърза до 1,8 на сто, но това отново е под прогнозираното по-рано ниво от 1,9 на сто.

По думите на еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси въпреки това растежът ще бъде стабилен.

“Европейският растеж се покачва и това означава, че усилията, които се правят, дават резултат”, коментира той, цитиран от CNBC.

“Растежът е устойчив, защото той е стимулиран от потреблението на домакинствата. Инвестициите изостават, но ще се възстановят през периода 2016-2017 г.”, смята Московиси.

Еврокомисарят подчертава, че волатилността на финансовите пазари от началото на годината и забавянето на китайската икономика все още представляват риск.

Въпреки негативната прогноза за Еврозоната, тази за България е по-добра. Комисията повишава очакванията си за растежа на родната икономика до 2 на сто през тази година при заложен такъв от 1,5 на сто през февруари.

В сравнение с 2015 г. обаче през настоящата ще има спад най-вече заради забавянето в усвояването на европейските фондове за периода 2014-2020 г. 

От ЕК прогнозират, че публичните финанси у нас ще останат стабилни и че ще има добрата събираемост на данъците и следователно това ще осигури повече приходи в бюджета. Заложеният дълг е в рамките на 28,1% при по-рано очакван такъв от 28,7%.