Северна Корея е толкова слаба, че икономиката й може да не издържи на тежките санкции от страна на ООН. Това коментира избягалият от азиатската държава Ким Ин Рьонг по време на публична изява в понеделник.

"Не знам дали Пхенян ще издържи и една година под натиска на санкциите. Много хора ще умрат", коментира той по време на конференцията Asia Society, провела се в Ню Йорк.

"Ядрената война може да започне във всеки един момент", смята Рьонг.

"Там няма достатъчно храна, а санкциите са блокирали търговията, принуждавайки правителството да изпрати десетки хиляди работници в чужбина", посочва от своя страна Ри Йонг Хо, който е икономист, избягал от държавата.

Той допълва, че много от семействата в страната живеят без ток, а в столицата електричество има по 3-4 часа на денонощие.

Ри последно е работил в Далиян, Китай, за секретната организация Office 39. Тя се занимава с осигуряването на финансиране за семейството на Ким Чен Ун. Експертът се е ползвал с уважение в Пхенян до 2014 година, когато след поредица чистки той бяга в Щатите и в момента живее със семейството си във Вашингтон.

"Китай, който е най-големият търговски партньор на Северна Корея, е разочарован от Пхенян, че не реформира икономиката си и вместо това "проси" храна от съседите си", посочва Ри, цитиран от CNBC.